Caprifoiul sau ”Mâna Maicii Domnului”

shutterstock_139653284

Iubit pentru parfumul lui suav și romantic, asemănător celui de iasomie, dar și pentru frunzișul bogat care să păstrează verde până toamna târziu, caprifoiul este o prezență constantă în grădinile iubitoarelor de flori. La început de aprilie, după ce trece ultimul pericol de îngheț, este momentul potrivit să plantezi în grădină caprifoi. Iată cum trebuie să pregătești butașii:

  • taie butași verzi, ușor lemnificați, cu 4 sau 5 noduri sau muguri proaspeți;
  • îndepărtează mugurii de la bază și lasă în vârf un nod cu frunze noi;
  • sapă adânc pământul în locul ales și adaugă compost, să fie bine afânat;
  • udă bine pământul și înfige butașii la distanță de 15 – 20 cm;
  • păstrează pământul umed pentru ca butașii să prindă rădăcini și, în aproximativ o lună, planta va începe să crească.

Clematitele, pretențioase cu soarele

shutterstock_101686411

Începând din luna aprilie, când nopțile se încălzesc, poți cultiva clematite noi în grădină sau le poți înmulți pe cele pe care le ai deja prin butași. Cel mai bine ar fi să cumperi clematite la ghiveci, care au rădăcini bine dezoltate și se prind repede. Sapă o groapă de jumătate de metru în locul ales, adaugă pământ bogat în humus și turbă, dar care nu este acidă, și transplantează clematita din ghiveci fără să îi deranjezi rădăcinile. Udă bine locul, apoi presară pe deasupra mulch din scoarță de copac, să păstreze solul reavăn și umed. Clematitele preferă umbra și răcoare la bază, și soare numai în partea superioară, unde se dezvoltă ramurile noi și unde apar florile. Dacă le plantezi într-un loc însorit și pământul de la rădăcină se încinge vara, este posibil să pierzi planta, oricât de bine ai încerca să o îngrijești.

Glicina, ciorchini de parfum în grădină

19696332_m

Spectaculoasă prin ciorchinii ei mari de flori mov sau albe, glicina este una dintre cele mai viguroase și longevive liane, potrivită pentru pergole și pentru terase, să facă umbră sau să mascheze un colț mai urât din grădină. Alege un loc spațios, pentru că glicina se dezvoltă rapid și acoperă o suprafață mare, dar are nevoie și de un suport masiv din lemn. Cumpără o glicină la ghiveci, cu rădăcinile deja formate, dacă vrei să o plantezi în grădină anul acesta. Dacă iei butași dintr-o plantă matură, trebuie să aștepți până anul viitor. Butașii se taie de aproximativ 10 cm din crengi tinere și se înfig într-un ghiveci cu pământ și turbă, bine umezit. Peste vară vor face rădăcini și câteva frunze, iar la primăvara viitoare pot fi plantați în grădină.

sursa foto: 123rf.com/shutterstock.com