Cuprins
Există câteva medicamente sau mai degrabă suplimente sub formă de pastile care pot fi de mare ajutor pentru plantele din ghivece, pentru florile tale preferate pe care le crești în balcon sau la ferestre. De asemenea, soluții pe care le poți cu aceste 3 pastile pot fi folosite și pentru florile din grădină sau pentru legumele din solar.
Aspirina – acidul salicilic
Aproape fiecare dintre noi are câteva pastile de aspirină prin casă. Multe gospodine adaugă aspirină în conservele de toamnă, dar puține știu că pot folosi acidul salicilic pentru plantele din ghivece.
Mai multe studii au demonstrat că acest acid sau aspirina, așa cum o știm după numele ei popular, este de mare ajutor plantelor în perioadele de stres, când sunt atacate de dăunători, de bacterii și fungi. În condiții de stres, rădăcinile plantelor încearcă să producă acid salicilic pentru a se apăra de boli și dăunători. Așadar, poți trata preventiv plantele cu aspirină și iată cum:
- Dizolvă câte o pastilă de aspirină la fiecare litru de apă călduță și amestecă bine;
- Udă cu apă ușor călduță plantele din ghivece, folosind o cantitate mică de apă, doar atât cât să fie pământul ușor umed;
- Udă apoi plantele cu apa care conține aspirină, folosind tot cantități mici la fiecare ghiveci;
- Repetă acest tratament la fiecare 10 zile.
Aspirina ajută plantele să crească mai viguroase și mai rezistente la dăunători. Tratamentul cu aspirină este bine să fie aplicat timp de 2 luni primăvara devreme, când plantele încep să se dezvolte, sau în sezonul rece, când este posibil să apară mucegaiuri și fungi în ghivece.
Suplimente cu calciu
Cumpără pastile efervescente cu calciu. Ele sunt folosite adesea pentru a îmbunătăți sursele de calciu în dieta copiilor și adolescenților. Dar pot fi folosite și pentru flori sau legume.
Plantele au nevoie de 3 macronutrienți și anume potasiu, fosfor și azot, dar printre cei 7 micronutrienți de bază se numără calciul. Acesta ajută plantele să dezvolte un sistem mai puternic de susținere și hrănire, dezvoltă rădăcinile și frunzele.
Dizolvă o pastilă de calciu într-un litru de apă, amestecă bine și udă cu această apă plantele care par mai fragile sau prost dezvoltate. Apa cu calciu poate fi administrată săptămânal, mai ales în sezonul de creștere.
Ramurile sau frunzele fragile pot fi tăiate pentru a stimula apariția de crengi și frunze mai puternice.
Vitamina C
Pastilele de vitamina C sunt a treia categorie de pastile utile pentru plantele din ghivece, pentru legumele și florile din seră sau din grădină. Toate plantele produc vitamina C, aceasta având un rol cheie în dezvoltarea lor și în protecția frunzelor față de radiațiile solare nocive. Conform unor studii realizate recent în Japonia, vitamina C ajută plantele să reziste mai bine în condiții de secetă.
Așadar, vitamina C este un adevărat fertilizator pentru plantele tale. Dizolvă o tabletă de vitamina C în 2 litri de apă călduță și udă florile, atât pe cele din ghivece, cât și pe cele din seră sau din grădină. Tratamentul poate fi repetat la 10 – 14 zile tot timpul anului.
La fel de bine, în loc de vitamina C, poți folosi zeama de lămâi. Poți stoarce bine o lămâie la 3 litri de apă și poți uda cu această apă toate florile. Vitamina C naturală din lămâi va fi mult mai bine absorbită de plante, decât vitamina C de sinteză, dar și aceasta din urmă este destul de bună.
Alte pastile utile pentru florile tale
Suplimentele pe bază de magneziu – se dizolvă în apă, aproximativ o tabletă la un litru de apă, și se pulverizează pe plante pentru a preveni bolile și mucegaiurile.
Vitamina D – se dizolvă o pastilă la ½ l de apă și se udă plantele cu cantități mici; vitamina D ajută plantele să crească mai viguroase și stimulează procesul de fotosinteză, la fel ca vitamina C.