Folia de plastic te ajută câțiva ani

Dacă ai un gard viu sau flori care au tendința de a-și întinde rădăcinile către plantele din jur, sufocându-le, sapă un șanț îngust și adânc în jurul lor, pune înăuntru o folie de plastic și acoperă totul cu pământ.

Folia de plastic va împiedica plantele invazive să își întindă rădăcinile spre celelalte flori din grădină. Este o metodă simplă, ascunsă, care nu afectează estetica grădinii, deoarece la suprafață nu se observă nimic.

În plus, metoda foliei îngropate te ajută să controlezi rădăcinile invazive pentru câțiva ani. Nu este doar o soluție trecătoare. În schimb, este posibil ca apa de ploaie să nu se mai scurgă la fel de bine în zona respectivă, așa că trebuie să te gândești care este cea mai bună direcție să sapi șanțul și să îngropi folia.

Restrânge rădăcinile agresive în ghiveci

Menta, albăstrelele, lăcrămioarele sau plantele aromatice se numără printre plantele invazive cu rădăcini sau rizomi care cresc rapid într-un singur sezon.

Dacă vrei să le cultivi sub formă de tufă compactă și să le ții în frâu, cea mai bună metodă este să le semeni într-un ghiveci larg din teracotă sau din plastic, pe care îl îngropi în pământ.

Ghiveciul trebuie să aibă găuri largi de scurgere a apei, iar la baza lui este nevoie de un strat de pietriș fin. Rădăcinile plantei din ghiveci vor crește în adâncime, dar nu se vor mai întinde către rădăcinile florilor mai sensibile din jur.

În cazul în care știi că planta respectivă dezvoltă rădăcini foarte lungi, poți tăia cu totul fundul ghiveciului să îi lași spațiu să crească în adâncime.

Folosește mulch pentru plantele invazive târâtoare

Gazonul se ține departe de flori cu pietre de râu și un strat consistent de mulch

Gazonul se ține departe de flori cu pietre de râu și un strat consistent de mulch

Câteva plante decorative târâtoare sunt de ajutor în grădină, să îmbrace spațiile goale de pe lângă borduri sau zonele mai puțin frumos amenajate. De obicei, este vorba despre plantele de rocărie precum ienupărul, clopoțeii, săpunărița sau iarba grasă.

Dar aceste plante cresc repede și ajung să cucerească și spațiul altor flori. Pentru a le stăvili răspândirea și pentru a le menține frumoase doar în spațiul în care ai nevoie de ele trebuie tunse periodic și trebuie să pui câte un strat de mulch în jurul lor.

Acest mulch, format din scoarță de copac, acoperă complet solul și lumina nu mai pătrunde, astfel că plantele noi nu mai apar în zona respectivă. Această metodă este potrivită și pentru a menține gazonul în limitele trasate de la bun început în  grădină.

sursa foto: 123rf.com