Congelatorul și sarea sunt principalele ajutoare pentru a conserva verdețurile. Prin aceste două metode, mărarul sau pătrunjelul își păstrează cel mai bine aroma. Dar și uscarea frunzelor este o metodă eficientă, deși se pierde din culoarea și parfumul lor specific. Iată ce ai de făcut!

Fă loc în congelator pentru a conserva verdețurile

Toate ierburile aromatice pot fi păstrate la congelator fără să-și piardă proprietățile și aroma. Trebuie doar să le speli bine de praf, să le ștergi cu șervețele de hârtie și să îndepărtezi codițele prea groase.

Fă apoi pachețele mici, de două degete grosime din frunzele de marar, de leustean sau tarhon. Pune frunzele în punguțe de plastic de mici dimensiuni și apoi așază-le în straturi în caserole de plastic la congelator.

Pe măsură ce ai nevoie de ele, scoți doar o singură punguță și tai atâtea frunze câte folosești la o mâncare.

Cu sare, la borcan

Cine nu cunoaște această metodă? Pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Verdețurile se spală bine, se usucă cu șervete de hârtie și se toacă grosier. Se pune un strat de verdeață, un strat de sare și tot așa până se umple borcanul.

Sarea trebuie să fie o sare granuloasă și eventual fără iod, de preferat sare de mină. Borcanele cu sare și verdețuri se țin la frigider sau într-o cămară foarte rece.

Când folosești frunzele aromate, scoate din borcan doar atât cât ai nevoie și lasă-le la desărat în apă rece, pe o sită fină.

Uscarea în mod natural

Ca de obicei, când te pregătești pentru a conserva verdețurile, și pentru această metodă trebuie să le speli. Apoi să le usuci cu șervete de hârtie și să le lași să se dezhidrateze natural, la umbră, între foi de hârtie de copt, ca să nu se așeze praful.

Când frunzele de verdețuri au devenit perfect uscate și pot fi mărunțite cu degetele, este timpul să le pui în cutii de tablă sau în borcane mici de sticlă. Pot fi păstate și în pliculețe făcute manual din hârtie de copt.

Îți recomandăm câteva idei de conserve pentru iarna

foto: 123rf.com