Am verificat trei soluții simple prin care poți să verifici calitatea mierii pe care o cumperi din magazin. Trebuie să știi că mierea este în continuare unul dintre cele mai falsificate produse din comerț.

Cumpărătorul neavizat deosebește greu mierea falsificată de mierea naturală, organică, dar există câteva indicii care te pot ajuta, chiar dacă nu ai experiență. Urmărește clipul nostru de mai sus și vei vedea cum poți verifica mierea de bună calitate.

Testul cu apă rece

Pune o linguriță de miere într-un pahar și toarnă apă de la chiuvetă sau apă plată. Mierea naturală, fără adaos de siropuri sau zahăr topit se dizolvă destul de greu în apă, chiar dacă agiți puțin lingura. Mierea contrafăcută începe să se dizolve imediat și apa se tulbură.

Testul cu șervetul alb de bumbac

Întinde mierea pe un șervet alb de bumbac, apoi clătește-l cu apă rece. Dacă este miere naturală, nu pătează. Dacă este mierea falsă, rămân pete galbene sau maronii de la siropurile, coloranții sau ceaiurile folosite pentru a o înmulți.

Alte teste pe care le poți face să verifici calitatea mierii

Testul sugativei

Toarnă un pic de miere pe o sugativă sau pe un filtru de cafea. Mierea naturală nu este absorbită de sugativă, cea falsă însă trece prin hârtie.

Testul iodului

Pune apă și câteva picături de iod într-un pahar cu apă. Dacă mierea capătă o nuanță albastră, este o miere falsificată.

Testul chibritului

Înmoaie un băț de chibrit în miere și dă-i foc folosind un alt chibrit aprins. Mierea adevărată va arde imediat, dar mierea contrafăcută nu se va aprinde din cauza conținutului mare de apă.

Testul cuptorului cu microunde

Pune o lingură de miere pe o farfurioară de ceramică albă la cuptorul cu microunde și setează aparatul la putere maximă timp de câteva minute. Dacă mierea se caramelizează, este o miere de calitate, dacă face spumă sau bule, este falsificată.

Testul pâinii

Întinde un strat subțire de miere pe o felie de pâine proaspătă. Dacă suprafața pâinii se usucă în câteva minute, este o miere bună. Dacă mierea intră în pâine și o înmoaie, este contrafăcută cu apă și îndulcitori.

foto: 123rf.com

imagine: Libertatea pentru femei/Adina Stănilă