Clorul sau înălbitorul pentru rufe

O sticlă de clor este bună la casa omului și reprezintă cel mai puternic dezinfectant pe care îl poți folosi la curățenie. Dar trebuie folosit cu măsură și cu precauție. Clorul trebuie ascuns din calea copiilor, deoarece dacă beau sau se joacă cu el, pot suferi arsuri grave și își pot pierde viața.

Ingredientul de bază din înălbitorul de rufe, hipocloritul de sodiu, nu trebuie amestecat niciodată cu amoniac, deoarece produce un gaz toxic care se absoarbe în piele și provoacă arsuri la nivelul ochilor, nasului și laringelui.

Clorul trebuie folosit doar cu mănuși de protecție, diluat cu apă și numai după ce ai deschis larg ferestrele, să nu te intoxici de la vaporii pe care îi degajă.

Pasta de dinți și fluorul

Aproape orice pastă de dinți din lume conține fluor, ceea ce o pune imediat pe lista cu lucruri periculoase pe care le folosim zi de zi. Iar fluorul este protagonistul uneia dintre cele mai mari și mai periculoase înșelătorii la nivel mondial. A început să fie folosit din anii 1940 atât în pastele de dinți, cât și în apa potabilă, în special în Statele Unite ale Americii. Au apărut atunci câteva studii care susțineau că fluorul întărește smalțul dinților.

În realitate, fluorul nu numai că nu ajută dantura, ci atacă încet, dar sigur, sistemul osos și sistemul endocrin. Este o otravă pe care o înghițim în doze mici, dar care ne afectează în timp și este cu atât mai periculoasă cu cât ignorăm consecințele. Iar copiii, care au tendința să înghită pasta de dinți, sunt și mai expuși la această otravă. Încearcă să cauți în magazine sau în farmacii pastă de dinți fără fluor sau fluorură de sodiu, substanțe considerate azi neurotoxine la fel de periculoase precum mercurul sau arsenicul.

Top 3 lucruri periculoase din casă

Soluțiile pentru lustruit mobila

Sprayul pentru mobilă îți face biblioteca sau măsuța de cafea să arate ca noi, dar reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea ta. În compoziția lui intră o mulțime de substanțe toxice, care provoacă alergii și iritații severe și pot fi chiar letale.

Copiii se pot juca cu aceste tuburi, le pot pulveriza unii în ochii celorlalți și riscă să rămână fără vedere. Dar și tu poți avea de suferit, mai ales dacă le folosești prea des pentru lustruirea mobilei.

Compușii volatili din aceste soluții și hidrocarburile folosite sunt cancerigene, afectează sistemul respirator, căile nazale și plămânii, ochii și pielea feței.

Folosește cât mai rar sprayul pentru mobilă sau renunță la el și înlocuiește-l cu ceară naturală. Cu cât reduci numărul de lucruri periculoase din casă, cu atât elimini riscurile de a te îmbolnăvi grav sau de a-ți îmbolnăvi copiii.

sursa foto: 123rf.com