Alegi greșit uleiul pentru gătit
Folosești același ulei de floarea soarelui pentru toate preparatele sau prăjești cu ulei de măsline pentru că ți se pare că este mai sănătos. În realitate, trebuie să cunoști diferența dintre uleiuri și să le folosești în funcție de proprietățile lor.
Uleiul de măsline nu trebuie niciodată folosit la prăjit, la temperaturi mari, deoarece devine toxic pentru organism. Poate fi folosit pentru anumite preparate la cuptor, dar mult mai sănătos este crud, în salate.
Uleiurile au diferite puncte de ardere, de la care încep să scoată un fum înnecăcios și devin periculoase. Pentru prăjit trebuie să folosești uleiuri cu un punct ridicat de ardere, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan, uleiul din boabe de struguri sau uleiul de migdale. Majoritatea sunt foarte scumpe, oricum, de aceea este bine să alegi un ulei de floarea soarelui de primă presă și să nu îl folosești mai mult de două ori.
Folosește cât mai puțin uleiul de porumb, pe care mai multe cercetări recente l-au catalogat drept factor care favorizează apariția diabetului. Și nu folosi deloc pentru gătit uleiul de cocos, care este mult prea gras pentru organism.
Încălzești uleiurile sănătoase
Așa cum subliniam mai sus, uleiul de măsline extravirgin este bun pentru salate sau sosuri, nu pentru prăjit! Nici uleiul de cocos nu este bun pentru prăjit. Dacă încingi în cratiță aceste uleiuri, o bună parte din nutrienții lor se vor pierde, iar unele substanțe se vor transforma prin ardere în radicali liberi care devin toxici și ne ”otrăvesc” mâncarea.
Prăjești alimente care ar putea fi gătite altfel
Încearcă să gătești mai sănătos alimentele și să prăjești cât mai rar carnea sau legumele. Sunt mult mai gustoase și sănătoase dacă sunt gătite la cuptor sau la aburi.
Consumul regulat de alimente prăjite este strâns legat de bolile de inimă, de obezitate și diabet, dar favorizează și apariția cancerelor. Dacă ești, totuși, o împătimită a alimentelor prăjite, încearcă să îți cumperi o friteuză cu aer cald. Poți găti la ea tot felul de legume, cartofi, vinete, morcovi, roșii sau ardei, care vor fi la fel de gustoase și își vor păstra toți nutrienții esențiali.
De asemenea, poți găti cu o cantitate foarte mică de ulei pește, felii subțiri de carne, inclusiv șnițele subțiri sau chifteluțe, mai puțin bucăți de carne groase sau cu os.