Clematita dulce de toamnă

Un soi deosebit de clematită se numără printre cele mai apreciate flori parfumate de toamnă. Este o clematită cu flori albe, care înflorește în septembrie și este foarte iubită de grădinari.

Are buchete de flori sub formă de steluțe, cu petale delicate și subțiri, ca niște raze. Când le atingi, eliberează în aer o pulbere translucidă cu particule parfumate și este o încântare să o cultivi pe lângă ferestrele casei.

Flori parfumate de toamnă

Heliotropul sau arbustul de vanilie

Îl poți achiziționa la ghiveci și din florăriile românești, chiar dacă este un arbust exotic, originar din Peru. Iubește mult lumina și soarele, dar preferă un aer puțin mai răcoros, de aceea înflorește toată luna septembrie, dacă este bine îngrijit.

Iarna trebuie protejat în casă de ger, dar vara poate sta în grădină sau pe terasă. Florile lui mov sau albe, adunate în buchete mari și bogate, au un parfum puternic de vanilie sau mai degrabă de plăcintă cu cireșe, cum ar spune englezii, mari iubitori ai acestui arbust.

Brumărelele de noapte

Sunt o specie din familia phloxului care cuprinde numeroase flori parfumate în culori delicate de roz, liliachiu sau alb-argintiu. Brumărelele sau ”bomboanele nopții”, cum sunt denumite în America, se disting între toate speciile de phlox prin parfumul lor deosebit, dulce, puternic și persistent.

Ele se deschid la apusul soarelui, iar la începutul toamnei, dacă vremea este caldă, înfloresc abundent. Florile au culoarea albă la interior, dar la exterior au nuanțe delicate de mov.

sursa foto: 123rf.com