Pare incredibil, dar plantele chiar aud

Sigur că s-au scris numeroase teorii despre modul în care plantele reacționează la muzică, dar puține sunt studiile cu adevărat concludente în acest sens. Într-adevăr plantele aud, adică percep vibrațiile diverselor sunete și pot distinge între sunetele scoase de insectele care le mănâncă sau alte sunete din natură care nu le amenință.

Cercetătorii de la Universitatea Missouri din Columbia au fost mai multe teste cu omizi și varză. Ei au înregistrat sunetele pe care le scot omizile când rod frunzele de varză și le-au reprodus în condiții de laborator. Imediat, plantele au secretat o sevă cu gust de muștar, care are rolul să protejeze plantele de invadatori. La celelalte sunete, precum sunetele vântului sau ale unor insecte care se împerecheau, verzele nu au avut aceeași reacție, ca dovadă că pot distinge între sunetele inofensive și cele periculoase, arată una dintre cele mai interesante descoperiri uimitoare despre plante.

Plantele strigă după ajutor

N-au gură, dar au un alt sistem, foarte ingenios, prin care pot striga după ajutor. Când plantele sunt amenințate de anumite bacterii sau fungi, ele transmit un semnal chimic către rădăcini care secretă diverși acizi și apără astfel crengile și frunzele de la suprafață. În loc să accepte pasiv atacul microbilor, ele își construiesc un sistem de apărare la care nimeni nu se aștepta.

Acest fapt a fost demonstrat de Harsh Bais la Universitatea din Delaware. ”Plantele sunt mult mai inteligente decât ne închipuim noi”, sublinia Bais.

Descoperiri uimitoare despre plante

Își recunosc și își protejează rudele

S-a observat în mai multe studii că plantele din același soi, care răsar înghesuite într-un loc strâmt, nu se atacă. Din contră, se susțin unele pe altele, își restrâng rădăcinile să aibă toate loc și încearcă să se adapteze la condițiile vitrege de trai împreună. În schimb, dacă alături de ele cresc plante din alte specii, își întind rădăcinile spre acestea pentru a le acapara hrana și pentru a le împiedica să se dezvolte.

Pe viitor, trebuie să ținem cont cum plantăm florile sau legumele din grădina noastră. Fiecare are nevoie de spațiul ei și de resursele ei. ”Când plantele nu se dezvoltă, adesea dăm vina pe florăria de unde le-am cumpărat sau pe cine știe ce microbi. Dar poate că e ceva mai mult decât atât”, sublinia Harsh Bais.

foto: 123rf.com

Afla si cele mai interesante curiozitati despre plante. Știai că
există plante care luminează?