Salcia cea plângătoare

Dacă ai curtea într-o zonă umedă, salcia este cea mai potrivită specie de copaci pentru curtea ta. Poate crește și în zonele mai aride, dar în primii ani trebuie udată din abundență. Salcia se dezvoltă, însă, cel mai bine în soluri umede, în apropierea lacurilor și râurilor.

Este un copac cu o creștere rapidă și armonioasă, dezvoltând o coroană simetrică în numai 3 ani, dacă este plantată într-un loc deschis și însorit. Important este să o plantezi departe de casă și de rețeaua de țevi cu apă de pe lângă locuință.

Sunt peste 500 de specii de sălcii în întreaga lume, dar cea mai iubită este salcia plângătoare. O poți cultiva ușor din butași tineri, ușor lemnificați, tăiați de la salcie adultă. Se plantează direct în grădină, în locul ales cu grijă pentru ea. Se sapă locul pe o rază de jumătate de metru, se mărunțește pământul și se adaugă gunoi menajer bine uscat.

Crengile de salcie se înfig în pământ și se udă abundent în fiecare seară până apar muguri și frunze noi. În primii 2 ani, salcia tânără trebuie udată, dacă pământul din curte este mai uscat, și se taie crengile de la bază pentru a se înălța.

Salcia are proprietăți medicinile recunoscute din Antichitate, pudra de scoarță având calitățile aspirinei. Se folosește împotriva durerilor musculare și a durerilor de cap, precum și în inflamațiile cauzate de reumatism.

Copaci benefici pentru grădina ta

Salcâmul parfumat

Cu siguranță, salcâmul se numără printre cei mai iubiți copaci din zonele de deal și de câmpie. Nu prea crește la munte, pentru că nu suportă clima rece, dar la șes este răspândit peste tot. El este originar din America de Nord și a fost introdus în Europa în anul 1601 de către grădinarii de la curtea regelui Franței.

Salcâmul poate avea flori albe, parfumate și dulci, bune de mâncat, dar și flori galbene, roz pal sau siclam. Și el se poate cultiva din simple crengi înfipte în pământ. Taie butași tineri, ușor lemnificați și pune-i fie direct în curte, fie într-un ghiveci înalt, plin cu pământ fertil.

Salcâmul este melifer, un deliciu pentru albine și alte insecte amatoare de polen, are o esență dură, rezistă la umezeală și ger și poate trăi aproximativ 100 de ani.

Crește rapid, depășind 3 – 4 metri în doi ani, fixează solul și se adaptează aproape în orice condiții, mai puțin în solurile calcaroase. Florile de salcâm sunt comestibile, iar infuzia din flori de salcâm se folosește pentru răceli și dureri de în gât. De asemenea, se pun florile de salcâm la borcan cu miere și se consumă regulat pentru vitaminele și proprietățile lor antiinflamatoare.

Chiar dacă este o specie invazivă, care se înmulțește și singură prin semințe, salcâmul face parte din acei copaci benefici care nu trebuie să lipsească dintr-o curte bine îngrijită.

Arțarul japonez cu frunze roșii

Deosebit de atrăgător, cu frunzișul lui roșu, arțarul japonez poate avea mai multe soiuri, în nuanțe spre roz, spre siclam și spre portocaliu. Este un copac destul de scump, un pui cumpărându-se de la 85 – la 150 de lei. Dar poți încerca să îl cultivi singură, dacă au vecinii și sunt dispuși să îți dea câteva crengi tinere.

Este un copac sensibil la ger, astfel că în primi 2 – 3 ani, este bine să îl cultivi la ghiveci. Pregătește din timp un vas mare din teracotă, de cel puțin 50 – 60 cm înălțime și 50 cm diametru. Pune pământ fertil, la bază pietriș fin și scoarță de pomi fructiferi. Vara, ține vasul afară și undă bine butașii să prindă rădăcini. În curând, vor crește muguri și frunze noi și copacul va dezvolta crenguțe fine.

Iarna, mută vasul la interior, într-o verandă ușor încălzită și bine luminată. După ce crește suficient de mare în ghiveci, poate fi transplantat toamna în curte, dar trebuie acoperit bine cu folie și protejat de îngheț în primii ani. Cu timpul arțarul japonez capătă rezistență și nu mai trebuie protejat iarna, dar are nevoie de un loc însorit și adăpostit.

Și arțarul se numără printre cei mai vechi copaci benefici pentru sănătate. De la arțar pot fi folosite crenguțele noi, frunzele proaspete și scoarța. Acestea au proprietăți antiinflamatoare, astringente și tonice, mai ales pentru ficat.

sursa foto: 123rf.com