Dresajul câinelui funcționează doar atunci când el a învățat că tu ești șefa haitei. El trebuie să aibă încredere deplină în tine și să te urmeze, să asculte toate comenzile pe care i le dai. De aceea, lecțiile de dresaj trebuie începute de la o vârstă mică și continuate ani de zile, cu noi comenzi ăn funcție de necesitățile tale.

Comunicarea din priviri

Câinii sunt empatici și răspund în primul rând la starea de spirit a stăpânului. Când te pregătești să îl înveți o comandă nouă, fii calmă, fermă și liniștită. Dacă te enervezi că patrupedul nu ascultă, strici totul și nu va învăța nimic.

Contactul vizual este și el la fel de important ca vocea și tonalitatea folosite. Privește-l în ochi ușor dominator când îi dai comanda, fii fermă și vei vedea că va răspunde. De fiecare dată când va răspunde corect comenzilor tale, recompensează-l cu o mângâiere sau cu o bucățică de ceva bun.

Dresajul câinelui.

Prima comandă: ”Stai!”

Înainte de orice altă comandă, este foarte important ca micul tău patruped să știe să se oprească atunci când i-o ceri. Folosește cuvintele ”stai!” sau ”pe loc, stai!” și trage ușor de lesă, punând mâna ca o barieră în fața ochilor săi.

Câinele va fi obligat să se oprească și, după câteva lecții, va asocia cuvintele respective cu necesitatea de a se opri din mers. După ce a învățat foarte bine această comandă folosind lesa, renunță la ea și exersează până când învață să se oprească fără să îl mai ții tu pe loc din ham.

A doua comandă: ”Vino aici!”

Este foarte important ca micul tău prieten să răspundă de fiecare dată când îl chemi. Fie că ieșiți la plimbare sau mergeți prin oraș, câinele trebuie să stea alături de tine, să nu hoinărească printre mașini și să se expună pericolelor.

Iar comanda care te ajută cel mai mult în această situație este ”vino aici!” Folosește la început lesa, rostește cuvintele ferm și când câinele se apropie de tine, mângâie-l pe cap și oferă-i ceva bun. Astfel, va învăța că, dacă vine la tine când îl chemi, îl așteaptă o recompensă și o încurajare. Ai grijă să nu îl cerți niciodată și să nu te enervezi sau să îl bați cu lesa pentru că nu a învățat comanda. Cu răbdare, va deprinde și această lecție.

A treia comandă: ”Nu e voie!”

De mic, câinele trebuie să învețe și ce nu are voie să facă. De aceea, comanda ”nu ai voie!” este una dintre cele esențiale pentru modelarea comportamentului său. La început, această comandă trebuie însoțită de o mișcare bruscă a lesei și trebuie să folosești un ton ferm, ușor aspru, pentru a avea succes dresajul câinelui.

Câinele nu trebuie recompensat cu nimic, trebuie doar să învețe să asocieze aceste cuvinte cu interdicția de a merge către un loc sau de a atinge anumite obiecte.

foto: Shutterstock