În grădinile noastre cresc adesea lilieci și iasomii cu parfum deosebit și sunt arbuști cu flori parfumate deosebit de îndrăgiți. Dar oferta de specii cu flori parfumate este mult mai largă, iar internetul ne ajută azi să ne comandăm plante și arbuști pe care altădată îi vedeam doar în străinătate.

Iată ce arbuști parfumați mai poți planta chiar din toamna aceasta. Dacă îi cumperi la ghiveci și au rădăcinile puternice se vor prinde anul acesta, iar anul viitor vor avea mai multe flori.

Călinul de Korea

Numele lui științific, după care îl poți găsi mai ușor dacă vrei să cauți mai multe informații despre acest arbust, este Viburnum Carlesii. Este o specie de călin din zona Asiei, cu flori dispuse în buchețele, de culoare roz – liliachie, și cu o aromă dulce și ușor picantă, intensă.

Florile lui seamănă destul de mult cu cele de liliac, dar au un parfum cu totul deosebit și mulți cultivatori susțin că este cea mai parfumată specie de călin. Se va adapta ușor și la noi în țară, pentru că este rezistent la secetă și la ger, dar are nevoie de un pământ bun, afânat, bogat în humus.

Este bine să sapi zona în care îl plantezi și să adaugi câteva lopeți de mraniță amestecată cu îngrășăminte naturale. Călinul de Korea înflorește în aprilie – mai și poate fi plantat atât primăvara, cât și toamna. 

Socul negru, pretențios, dar generos

Florile de soc negru

Florile acestui arbust fac limonada delicioasă! Socul negru are atât florile, cât și frunzele parfumate și merită să ai o tufă în grădină pentru că le vei folosi pe amândouă. Din flori se fac limonade și ceaiuri parfumate, iar din fructe gemuri, dulcețuri și băuturi alcoolizate fine.

Este un arbust rezistent, inclusiv în grădinile din orașe, doar că are nevoie de un sol reavăn și îmbogățit cu îngrășăminte specifice. Rezistă la ger, rezistă și la secetă, dar dacă vrei să aibă flori bogate, trebuie udat constant în perioadele secetoase.

Nu este un arbust pretențios, dar trebuie să știi că florile lui sunt autosterile, deci pentru a avea și fructe trebuie să plantezi doi sau trei arbuști de soc din specii diferite pentru a se poleniza între ei.

Abelia, înrudită cu mâna Maicii Domnului

Florile mari și albe de Abelia sunt cele mai parfumate din specia sa

Din familia acestui arbust fac parte peste 30 de specii, dar cea mai iubită și cea mai parfumată este Abelia grandiflora. Este înrudită cu parfumatul caprifoi de la noi și se poate adapta ușor și în grădinile noastre, chiar dacă vine din Asia.

Florile de abelia sunt mari, sub formă de trompete, roz-albe, și apar vara din iunie până în august. Trebuie udată în mod constant, să nu sufere de secetă, și are nevoie de un loc însorit, ferit de vânt.

Ar fi indicat să plantezi Abelia într-un vas mare, cum sunt cele pentru citrice, deoarece iarna nu suportă gerul și trebuie adăpostită într-o verandă sau terasă închisă. Iarna trebuie udată rar, de 3 ori pe lună, dar vara se udă de câte ori este nevoie și să adaugă în apă îngrășăminte specifice.