Pentru evitarea unor astfel de situații, trebuie să te pui neapărat la adăpost de primejdii. Un astfel de dispozitiv monitorizează nivelul de monoxid de carbon din aer și te avertizează în momentul în care există riscul unei explozii. Astfel, cu o investiție modică, eviți un mare pericol, mai ales dacă ai aragaz cu butelie.

 

Însă pericolul exploziilor nu este singurul care pândește atunci când vorbim despre siguranța în bucătărie. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecți cu strictețe:

 

  1. Asigură-te că prizele sunt montate bine și nu s-au defectat. Uită-te mai ales la cele în care sunt băgate aparatul de cafea, toasterul sau cuptorul cu microunde;
  2. Evită să folosești prelungitoare și, mai ales, nu lăsa electrocasnice în prelungitoare când pleci de acasă. Apelează la ajutorul unui electrician, care va ști să creeze o rețea electrică care să răspundă nevoilor tale;
  3. Aruncă electrocasnicele care sunt stricate sau care nu funcționează la nivel optim. Reprezintă un pericol, mai ales dacă se supraîncălzesc;
  4. Folosește sisteme de protecție pentru copii la ușile dulapurilor și mai ales la ușa cuptorului;
  5. Nu lasă oale sau tigăi pe aragaz. Stinge aragazul imediat ce ai terminat de gătit;
  6. Nu purta haine largi când gătești. Le poți atinge de flacără din greșeală și poți lua foc;
  7. Nu lăsa lângă aragaz prosoape de bucătărie sau mănuși;
  8. Nu lăsa la îndemâna copiilor chibrituri sau dispozitive cu flacără pentru aragaz;
  9. Dacă aprinzi lumânări în bucătărie, nu le lăsa nesupravegheate;
  10. Verifică toate gurile de aerisire. Acestea nu trebuie să fie blocate de perdele, mobilă sau prosoape;
  11. Cumpără un extinctor pentru bucătărie, dar nu îl plasa lângă cuptor;
  12. Arsurile sunt cele mai frecvente răni pe care le capeți în bucătărie. Întoarce oalele astfel încat mânerele acestora să nu fie în drumul tău. Se încălzesc și te pot răni grav;
  13. Arsurile pot fi provocate și de aburul foarte fierbinte, așa că ai grijă atunci când ridici capacele oalelor aflate pe foc;
  14. Atenție mare și atunci când folosești cuție:

  • Folosește întotdeauna un fund pentru tăiat legumele și carnea;
  • Ascute bine cuțitele;
  • Spală bine cuțitele, inclusiv mânerele acestora. Cele pline de grăsime pot aluneca din mână și tăia;
  • Nu pune cuțitele în chiuveta plină cu apă și săpun. Te poți răni în timp ce cauți după ele;
  • Nu încerca să prinzi un cuțit care ți-a scăpat din mâini. Mai bine să cadă pe podea, decât să te taie.
  1. Asigură-te că aparatele ca blenderele sau mixerele nu funcționează înainte să introduci mâna în cuva acestora;
  2. Nu băga niciodată o furculiță în toaster. Riști să te electrocutezi;
  3. Atenție la colțurile ascuțite;
  4. Nu lăsa nici măcar pentru un minut aragazul nesupravegheat;
  5. Nu vorbi la telefon în timp ce gătești. Acest obicei te predispune la accidente nedorite;
  6. Șterge imediat podeaua dacă ai scăpat ceva lichid pe ea. Altfel riști să aluneci;
  7. Nu permite accesul copiilor în bucătărie în timp ce gătești;
  8. Folosește tot timpul un taburet atunci când vrei să ajungi la un obiect aflat la înălțime;
  9. Păstrează soluțiile de curățat într-un loc unde copii să nu ajungă la ele.

 Tu câte dintre aceste reguli respecți în bucătărie?

Sursă foto: Shutterstock.com