Congelarea este cea mai sănătoasă metodă de a păstra alimentele mai mult timp, fără să adaugi conservanți, fără să le distrugi substanțele nutritive. Cu toate acestea, nu orice legume sau fructe pot fi ținute la congelator.

Roșiile cherry și roșiile bine coapte

Nu păstra roșiile la congelator în ideea că le vei dezgheța mai târziu pentru a le consuma la salate. Când se decongelează se transformă într-o pastă aproape fără gust. Nu le poți păstra la congelator, decât dacă le folosești ulterior la o ciorbă sau la un ghiveci cu legume.

Castraveții

Poate că ești tentată să cumperi mai mulți castraveți, dar știi că nu vor rezista mai mult de 3 – 4 zile în frigider. Nici în congelator nu îi poți păstra, pentru că, deși au coaja tare, când se vor dezgheța nu vor mai fi buni de consum ca atare.

Pepenele

Nici pepenele roșu, nici cel galben nu pot fi congelați. Nu îi vei mai consuma cu plăcere după ce se vor dezgheța și vor avea un aspect deloc apetisant.

Citricele

În pofida faptului că au coaja foarte groasă și rezistentă, citricele de orice fel ar fi ele nu trebuie ținute la congelator. Portocalele, lămâile, mandarinele, clementinele nu pot fi congelate nici cu coajă, nici fără. Excepție face totuși coaja de lămâie sau de portocale pe care o poți folosi ulterior la aluaturi dulci, deși congelarea afectează aroma ei puternică.

Avocado

Aceste fructe cu gust de nucă și unt, savuroase și sănătoase, trebuie consumate imediat ce s-au copt. Nu pot fi ținute la congelator, deoarece pulpa devine un fel de pastă fără gust când se dezgheață, și nici la frigider nu este bine să le ții mai mult de 3 sau 4 zile.

Strugurii, fructe care nu trebuie congelate

Congelarea distruge pulpa și parfumul strugurilor. Nu poți congela decât câteva boabe pentru a răci șampania sau vinul dulce când ai musafiri. Dar aceste boabe nu vor mai avea parfumul delicios atunci când se vor dezgheța în alcool.

Cozile și frunzele de țelină

Chiar dacă rădăcina de țelină poate fi congelată, nu se recomandă același lucru pentru cozile și frunzele de țelină, deoarece se înmoaie prea mult când se dezgheață.

Varza, salata verde, lăptucile

Evită să le pui la congelator, deoarece nu mai pot fi consumate după ce se dezgheață.

Ridichile și guliile

Asemănătoare ca textură și conținut de apă, aceste legume nu se țin niciodată la congelator. Nu vor mai fi deloc bune, crocante și gustoase când se vor dezgheța.