1. Îndepărtează ambalajul și răsfiră florile în vază, ca fiecare să aibă parte de lumină, iar tijele lor să fie bine aerisite.

2. Scurtează codițele cu un centimetru, să fie tăietura proaspătă și plantele să absoarbă mai multă apă.

3. Schimbă apa din vază zilnic, pentru că bacteriile care produc mucegaiuri se dezvoltă foarte repede în apa stătută.

4. Curăță toate frunzele de pe tije, de pe porțiunea în care stau în apă. Din cauza frunzelor, florile pot putrezi mai repede.

5. Tijele lemnoase ale trandafirilor sau ale liliacului absorb mai bine apa, dacă le despici pe lungime aproximativ 3 centimetri.

6. Florile care secretă un lichid lăptos când sunt tăiate trebuie introduse câteva secunde într-un vas cu apă fierbinte. Codița se curăță și se destupă porii care vor trage apa din vază.

7. Florile de primăvară preferă apa mai rece decât temperatura apei. Adaugă un cub de gheață în apă, de fiecare dată când o schimbi. Este recomandat să schimbi apa de două ori, deoarece zambilele, lalelele sau ghioceii au o sevă acidă. Florile ofilite își revin mai repede, dacă le pui în apă ușor călduță.

8. Adaugă câteva picături de oțet în apa din vază, să împiedici formarea de bacterii. Este de preferat oțetul de mere.

9. Trandafirii sau crizantemele preferă zahărul și este recomandată o linguriță de cristale la o vază obișnuită, ca să dureze mai mult.

10. Aplică un strat foarte de subțire de fixativ pe partea anterioară a petalelor, ca să menții cupele florilor în formă.

Secrete pentru florile delicate

Lalelele se deschid foarte repede, dacă le pui multă apă în vază. De aceea, este recomandat să torni o cantitate redusă, nivelul apei să nu aibă mai mult de 5 centimetri. Astfel, cupele lalelelor vor rămâne mai mult timp închise și vor rezista mai multe zile.

Gerbera suferă și ea dacă stă în prea multă apă. Tija lor putrezește repede, de aceea este bine să tai 1 centimetru în fiecare zi și să torni doar o palmă de apă proaspătă în vas.

8589596284_8aa6f4e5a3_c

Lisianthusul, tot mai folosit pentru buchetele romantice, cu florile lui asemănătoare unor clopoței delicați, are nevoie de îngrijiri speciale. Bobocii fragezi se ofilesc imediat, dacă nu le schimbi apa de două ori pe zi. Se recomandă să pui și o pastilă de aspirină în vază.

Spre deosebire de lalele, crinii au mare nevoie de apă, așa că este bine să umpli vaza cel puțin trei sferturi și să adaugi câte o cană, dacă apa este absorbită zilnic. Dacă le tai anterele pline de polen galben din centrul florilor, crinii vor trăi mai mult.

sursa foto: Foter.com

Vezi și 7 flori care pot trăi în vază câteva săptămâni și cum să le îngrijești corect