Zilele caniculare de iulie și august sunt greu de suportat, dar aparatele de aer condiționat nu sunt o soluție pentru toată lumea. Fie că sunt prea scumpe, fie că fac zgomot sau pur și simplu nu au cum să le monteze în casă, mulți oameni preferă să nu le instaleze. Iată câteva trucuri mai vechi și mai noi să îți răcorești casa și fără aer condiționat.

  1. Aerisește bine casa la primele ore ale dimineții, când te poți bucura de aerul proaspăt și răcoros de afară. Apoi, trage jaluzelele sau storurile, mai ales la ferestrele orientate spre răsărit sau spre apus, ca să păstrezi o atmosferă plăcută în casă, chiar dacă este mai întunecată. Seara, după ce apune soarele, poți deschide larg ferestrele să te bucuri de aer proaspăt.
  2. Oprește electronicele care emană căldură, dacă nu le folosești pe timpul zilei, precum televizorul sau calculatorul.
  3. Montează un ventilator mare în camera în care stai cel mai mult și pune în dreptul lui, pe un scaun înalt, un bol cu multe cuburi de gheață. Curentul de aer se va răci de la gheață și va răcori întreaga încăpere în câteva minute.
  4. Când te întorci acasă, dacă atmosfera din balcon este încinsă, stropește pe jos cu apă rece și pune în dreptul ușii un cearșaf mai vechi, îmbibat în apă rece și stors bine. Când se usucă cearșaful, îl poți uda din nou. Temperatura din balcon va scădea cu câteva grade, iar în cameră va pătrunde o briză plăcută și răcoroasă.
  5. Înlocuiește becurile incandescente, care emană căldură, cu becuri moderne, cu lumină rece.
  6. Evită să folosești să gătești la aragaz sau la cuptor în timpul zilei. Încearcă să îți faci timp pentru gătit, seara, când atmosfera de afară se mai răcorește.
  7. Schimbă cearșafurile obișnuite din bumbac cu lenjerie din satin de culori deschise, precum galben pai sau verde mentă. Satinul ține răcoare, iar culorile pastelate îți dau senzația că resping căldura.
  8. Investește într-o izolație bună, care să respingă căldura soarelui pe timpul verii și să păstreze căldura în interior pe timpul iernii.
  9. Evită să faci băi fierbinți în timpul zilei, pentru că aburul și umezeala din baie vor spori senzația de căldură.
  10. Montează jaluzele exterioare din lemn sau copertine pentru ferestre, astfel încât soarele să nu mai bată direct în geamuri și să încingă sticla. În casă va fi umbră și mult mai răcoare!

sursa foto: Flickr.com