Citește și: Cafeaua verde ajută la slăbit! Vezi cum trebuie să o consumi ca să scapi de kilogramele în plus

1.Cafeaua gata măcinată și ambalată nu e proaspătă, indiferent ce firmă poartă și cât costă. Alege cafea ambalată dar nemăcinată, de preferat din pachete în care puteți zări boabele.

 

 

2.Dacă nu ai trășniță de cafea acasă, poți merge la magazinele care macină cafeaua. Urmărește însă, de unde se iau boabele ce sunt          puse în râșniță. Păstrarea cafelei în condiții improprii- cu prea mult aer, luminină, căldură și umiditate- scade dramatic calitatea.

3.Verifică data de prăjire. Dacă mergi la magazinul unde se macină cafea și au la vânzare cafea preambalată, verifică data de prăjire. Ideal ar fi să o alegi pe cea mai apropiată zilei în care cumperi. Aroma dispare destul de repede după ce ai deschis pachetul.

4. Nivelul prăjirii contează foarte mult. Este vorba despre cât de mult şi la ce temperatură sunt prăjite boabele. Cafeaua de calitate specifică acest lucru.

Eticheta ”bogată” în detalii e un bun indicator

5. Ţara de origine e un bun indicator de calitate. Altitudinea, compoziţia solului, ploile, tot ce pătrunde în pământul în care creşte cafeaua contează, conform experților.

Tipul bobului înseamnă mult şi trebuie să ţineţi cont că există două feluri principale: arabica si robusta. Arabica este considerată a fi de mai mare calitate, dacă nu e cumpărată ambalată și măcinată de la supermarket.

6. Dacă pe ambalaj scrie metoda de procesare, atunci e semn bun. Modul de procesare e important pentru aroma și calitatea cafelei.

7. Single origin înseamnă că respectiva cafea provine dintr-un singur loc. Boabele  mai mari indică cel mai probabil că este din Etiopia. Însă totul devine şi mai credibil dacă are listată şi ferma de origine.

8. Altitudinea contează – Poţi vedea altitudinea la care au crescut fructele arborelui de cafea listată pe etichetă. Cafeaua tinde să crească mai bine la anumite înălţimi. Asta nu înseamnă că toate cafelele crescute la altitudini înalte sunt superioare sau că iţi va plăcea gustul, dar este un alt detaliu pozitiv despre cel care produce cafeaua.

9. O cafea prăjită, de calitate superioară, are boabele mate, aspre la atingere și tari. În mod normal culoarea lor este galben-ruginie, precum cea a tutunului. Dacă sunt maro închis sau negre înseamnă că au fost prăjite prea mult, deci nu veți obține cea mai bună cafea. La fel dacă boabele sunt sparte, au diferite dimensiuni sau printre ele sunt amestecate tot felul de alte resturi vegetale ori de altă natură. Dacă boabele sunt foarte lucioase, este posibil ca ele să fi fost unse cu grăsime, pentru a le crește greutatea. Evitați-le!

10.Pentru a vă asigură că achiziționați o cafea de bună calitate, puteți efectua un test simplu. Luați un bob și aruncați-l de-o masă. Dacă sare, cafeaua este numai bună. Dacă nu, e râncedă sau foarte veche.

Citește și: