Este adevărat că merele deshidratate au un conțint ridicat de calorii și fructoză, dar acestea se transformă ușor în energie, dacă ești o persoană dinamică și faci mișcare zilnic. Merele deshidratate nu îngrașă, dacă le consumi în cantități moderate și mai ales pe post de gustare înainte de masa de prânz. Iar pentru organism, ele au diverse beneficii mai puțin cunoscute, dar importante.

Iată cu ce te ajută merele deshidratate și alte fructe uscate și deshidratate pe care este bine să le consumi în sezonul rece:

  1. Sunt ușor de digerat și alungă senzația de foame pentru câteva ore
  2. Mențin sănătatea sistemului osos și previn osteoporoza
  3. Îmbunătățesc digestia și previn senzația de balonare
  4. Combat stările de anxietate și depresia specifică sezonului rece
  5. Măresc capacitatea de concentrare
  6. Susțin performanțele sportive
  7. Reglează nivelul colesterolului
  8. Îmbunătățesc sănătatea inimii
  9. Previn stresul oxidativ, datorită concentrației mare de antioxidanți și vitamine
  10. Stimulează metabolismul și imunitatea, astfel că pot fi folosite și în dietele de slăbit

Merele deshidratate – substanțe nutritive esențiale

Fructele uscate au un conținut destul de mare de fructoză, deoarece prin evaporarea apei, fructele capătă o dulceață mai concentrată. De aceea trebuie consumate cu măsură, dar au multe alte beneficii pentru organism.

Iată ce conține o porție de 90 de grame de mere uscate

  • 220 calorii
  • 59 g carbohidrați – 21% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Zaharuri – 51 gr
  • Calciu – 13 mg
  • Potasiu – 405 mg
  • Fier – 1,3 mg
  • Seleniu – 1,17 mcg
  • Luteină – 16 mcg
  • Vitamina C – 3,5 mg
  • Vitamina K – 2,7 mcg
  • Colină – 15 mg
  • Vitaminele B2, B3 și B6

Cum poți face mere uscate acasă

Este important să folosești mere din surse bio, din livezile românești sigure sau din propria livadă, pentru a evita fructele tratate cu tot felul de conservanți și pesticide.

Multe fructe uscate din comerț conțin urme de pesticide și conservanți, inclusiv coloranți să arate mai apetisant. Evită aceste fructe și încearcă să îți pregătești singură gustările din fructe deshidratate folosind fie un deshidrator pentru alimente, fie cuptorul tău electric.

Un deshidrator pentru fructe necesită în medie 8 – 12 ore pentru a deshidrata fructele tăiate felii. Acest aparat extrage apa fără să distrugă enzimele, sărurile minerale și fitonutrienții din fructe.

La cuptorul electric, feliile de fructe trebuie puse pe grătar sau pe folie de copt și trebuie uscate cu răbdare la temperatura minimă timp de cel puțin 5 – 6 ore.  

După ce se usucă perfect feliile de mere, trebuie ambalate în pungi de hârtie sau în cutii din sticlă. Ele pot fi păstrate la rece, într-o cămară sau pe un balcon bine aerisit și răcoros timp de câteva luni.

Cum să folosești merele deshidratate în bucătărie

Fructele uscate pot fi folosite pentru diverse preparate delicioase, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Chiar și persoanele care țin dietă pot consuma unele preparate cu fructe uscate în porții moderate.

Iată în ce preparate poți adăuga fructele deshidratate:

  • Chec
  • Cozonac
  • Plăcinte
  • Ștrudele
  • Budinci
  • Orez cu lapte
  • Shake de fructe
  • Iaurturi
  • Sosuri acrișoare pentru carnea de curcan sau de rață

foto: Pexels.com