CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Bunicile care pregăteau urdă din zerul rămas de la brânză ne sfătuiau mereu să consumăm urdă. Și ele pregăteau adesea plăcintă cu urdă pentru copii, sau urdă cu mere ori cu biscuiți. Delicioasă este și combinația de urdă cu smântână, pentru persoanele care nu au probleme cu colesterolul.

10 motive să consumăm urdă pentru sănătatea noastră

  1. Urda este un aliment sățios, recomandat în special pentru micul dejun sau pentru o gustare de după amiază, mai ales dacă ții dietă.
  2. Urda conține o cantitate mică de colesterol și grăsimi saturate.
  3. Ea conține mai mult grăsimi benefice și proteine pe care organismul le folosește pentru piele, articulații și mușchi.
  4. Urda este bogată în săruri minerale de calciu, potasiu și magneziu, care întăresc oasele și ajută inima și creierul.
  5. Urda este ușor de digerat de către copii, pentru că nu conține aproape deloc cazeină.
  6. Urda ajută în regimul medical pentru refacerea ficatului.
  7. Ea ajută sistemul imunitar și sporește rezistența organismului la stres. Combinația de urdă și mărar este recomandată mai ales în perioadele de stres.
  8. Urda reduce riscul de a face diabet la vârsta a doua.
  9. Urda reglează nivelul glicemiei și te ajută să eviți dulciurile și alimentele grase, dacă o consumi de două ori pe zi.  
  10. Urda îmbunătățește digestia datorită faptului că are un nivel mai mic de cazeină.

Cum se obține urda și cât timp se păstrează proaspătă

Pentru a obține urdă se folosește zerul rămas după ce se face brânza din lapte de vacă sau de oaie. Pentru un kilogram de urdă sunt necesari aproximativ 10 litri de zer.

Zerul de fierbe la foc potrivit într-un vas încăpător și se amestecă des cu o spatulă din lemn, să nu se prindă.

Când se limpezește zerul, înseamnă că urda s-a legat și se lasă zeama să se răcească. Apoi se strecoară și se adună urda într-un tifon curat.

Urda trebuie păstrată la frigider într-un recipient de sticlă. Se sărează doar pe deasupra, dacă nu se consumă în decurs de 3 – 4 zile.

Urda nu rezistă la fel de mult ca brânza, dacă nu este sărată și trebuie consumată în câteva zile. În schimb, poate fi congelată pentru a fi păstrată cel puțin 2 – 3 luni.