Cuprins
- 1 Broccoli conține mai multe proteine decât o friptură!
- 2 Sâmburele de avodado menține fructul proaspăt
- 3 Dacă supa este prea sărată, adaugă un cartof
- 4 Cu cât ții carnea la marinat mai mult, cu atât mai bine!
- 5 Roșiile și sucul de roșii nu se gătesc în tigăi de fontă
- 6 Trebuie să cerni făina ori de câte ori faci aluaturi
- 7 Evită să prăjești alimente în ulei de măsline extravirgin
- 8 Ciupercile de cultură nu se spală!
- 9 Semințele sunt părțile cele mai picante dintr-un ardei iute
Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri despre mâncare pe care le știm de la mame sau bunici și pe care mulți gurmanzi le respectă. În realitate, însă, studiile și practica au demonstrat că sunt greșit înțelese și folosite.
Broccoli conține mai multe proteine decât o friptură!
Fals! Într-adevăr, broccoli are un conținut mai mare de proteine în comparație cu alte legume precum roșiile, ardeii sau morcovi, dar în niciun caz nu este mai bogat în proteine decât carnea. Dacă ai nevoie de proteine sănătoase, atunci nu ocoli carnea albă de pasăre sau de pește!
Sâmburele de avodado menține fructul proaspăt
Poate că ai citit pe ici, pe colo cum că, dacă tai și folosești o jumătate de avocado, trebuie să lași sâmburele în jumătatea rămasă. Se crede că sâmburele previne schimbarea culorii, adică oxidarea pulpei. Nimic mai fals! Prezența sâmburelui nu menține avocado proaspăt și nu păstrează culoarea naturală galben-verzuie. Dacă vrei să previi oxidarea, fie acoperi avocado cu o folie de plastic transparentă, fie îl stropești cu zeamă de lămâie.
Dacă supa este prea sărată, adaugă un cartof
Știm că este un truc vechi, care apărea și prin unele cărți de rețete, dar este unul dintre acele mituri despre mâncare… inutile. Nu ajută în realitate la nimic! Dacă ai pus prea multă sare în supă sau în borș, faptul că adaugi un cartof sau doi nu va scădea cantitatea de sare. Cartofii pot absorbi o parte din sare, dar numai o parte foarte mică.
Cea mai bună soluție este să mai adaugi apă și legume dulci sau să servești ciorba cu smântână dulce!
Cu cât ții carnea la marinat mai mult, cu atât mai bine!
Greșit! Carnea nu se ține la marinat cu orele… Se exemplu, carnea de porc se poate marina într-un sos cu vin roșu, oțet balsamic și condimente. În general, 3 – 4 ore sunt suficiente. Carnea de pui se poate marina în iaurt acru sau sos de lămâie și condimente, iar 2 – 3 ore sunt suficiente.
Dacă ții carnea la marinat prea mult timp, acidul din oțet, din lămâie sau din vin distruge proteinele din straturile exterioare și carnea devine prea moale, păstoasă și capătă o consistență neplăcută.
Roșiile și sucul de roșii nu se gătesc în tigăi de fontă
Da, este parțial adevărat! Este bine să eviți să adaugi roșii sau suc de roșii la preparatele pe care le gătești în tigăi de fontă.
Când ingredientele acide, cum ar fi roșiile, sunt gătite într-o tigaie din fontă pentru o perioadă mai lungă de timp, moleculele de fier sunt eliberate, creând o aromă neplăcută și schimbând gustul preparatelor. Cu toate acestea, un experiment realizat de America’s Test Kitchen a stabilit că, atâta timp cât alimentele acide sunt gătite într-o tigaie din fontă mai puțin de 30 de minute, nu vor exista efecte negative. Iar cine gătește în tigăi din fontă emailată nu ar trebui să-și facă griji deloc cu privire la gustul preparatelor, chiar dacă folosește suc de roșii proaspăt.
Trebuie să cerni făina ori de câte ori faci aluaturi
Așa ne învățau bunicile: făina trebuie neapărat cernută înainte de pregăti pâine, aluat de plăcinte sau de prăjituri. Dar în zilele noastre nu mai este neapărat nevoie. Se spune că făina cernută face aluatul mai pufos și moale.
Pe vremuri, făina cernută la moară avea cocoloașe, resturi de tărâțe și mici impurități. Dar nu mai lucrăm de multă vreme cu făină brută. Ceea ce cumpărăm acum din comerț este o făină foarte fină, bine cernută și chiar cu adaosuri de afânători. Nu mai este nevoie să cerni făina prin sită. Este suficient să o pui în castron și să o amesteci de câteva ori cu o furculiță, apoi să adaugi sarea și maiaua sau celelalte ingrediente.
Evită să prăjești alimente în ulei de măsline extravirgin
Este posibil să fi auzit zvonuri că uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum mai scăzut decât majoritatea uleiurilor – ceea ce, se presupune, îl face să elibereze compuși nocivi atunci când este încălzit la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, cercetările efectuate în 2018 au arătat că uleiul de măsline extravirgin nu numai că este sigur atunci când este gătit la temperaturi ridicate, dar este mai stabil la acea temperatură decât alte uleiuri de gătit.
Trebuie doar să ții cont de faptul că este destul de scump și în plus are un gust amărui care s-ar putea să îți schimbe aroma de pui prăjit sau de gogoși vanilate.
Ciupercile de cultură nu se spală!
Este un obicei larg răspândit, dar este unul dintre acele mituri despre mâncare complet false. Multe gospodine consideră că ciupercile de cultură sunt perfect curate și nu trebuie curățate și spălate, pentru că și-ar pierde aroma. Ei bine, din contră! Ciupercile trebuie curățate de coaja subțire care învelește pălăria și care rămâne tare la gătit. În al doilea rând, chiar dacă par curate, ele trebuie lăsate într-un castron cu apă câteva minute și apoi clătite bine sub un jet de apă rece.
Așa vei spăla orice urmă de nisip și impurități. În plus, ciupercile care au fost înmuiate în apă vor absorbi mai puțin ulei la gătit și vor fi mai dietetice.
Semințele sunt părțile cele mai picante dintr-un ardei iute
Da, este adevărat că semințele sunt mult mai iuți, decât pulpa unui ardei iute. Cu toate acestea, nu sunt cele mai picante. Miezul alb care conține semințele este cel mai iute. De aceea, este bine să îl cureți cu un cuțit, dacă nu vrei să gătești preparate prea iuți pentru familia ta!