Cuprins
- 1 Floarea de lapte
- 2 Peste 100 de specii și varietăți
- 3 Bulbul este otrăvitor, dar florile se pot mânca
- 4 Curiozități despre ghiocei: conțin un soi de antigel natural
- 5 Proprietăți curative surprinzătoare
- 6 Simbolul modestiei și al purității
- 7 Vestitorul primăverii, asociat cu moartea
- 8 Ghiocelul, asociat cu sărbătoarea Întâmpinării Domnului
- 9 Prima floare de pe pământ
- 10 Ghioceii au un parfum discret
Ghioceii iubesc frigul și nu mai este o surpriză pentru nimeni că ei pot înflori la mijlocul iernii, dacă temperaturile sunt blânde. Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre ghiocei care îți vor arăta cât de complexe sunt aceste flori, cât de iubite au fost din cele mai vechi timpuri și ce semnificație poartă.
Floarea de lapte
Ghioceii ar putea fi ușor numiți florile zăpezii, dar numele lor științific Galanthus nivalis vine din limba greacă, de la termenii ”gala = lapte” și ”anthos = floare”. Iar cel de al doilea termen, ”nivalis” se referă la faptul că această floarea poate răsări și în zăpadă. Cuvântul ”nivalis” vine din latină și se referă la zăpadă.
Peste 100 de specii și varietăți
La prima vedere, ghioceii par toți la fel, clopoței albi și fragili, care țin mereu capul plecat spre pământ. În realitate, sunt 100 de specii de ghiocei, iar pasionații care iubesc aceste flori se străduiesc să colecționeze cât mai multe.
Există ghiocei cu mici dungi verzi sau cu dungi galbene la petale, ghiocei cu 3 petale, cu 5 petale sau cu o mini corolă bogată în petale ca un mic trandafiraș. Unele specii sunt pitice și nu cresc mai mult de 3 – 5 cm, altele cresc mai înalte și au clopoțelul mai prelung.
Bulbul este otrăvitor, dar florile se pot mânca
Multe flori cu bulbi se apără de rozătoare producând otrăvuri puternice la rădăcină. Trebuie să știi că și bulbii de ghiocei sunt otrăvitori, dar florile nu. Unii artiști bucătari folosesc florile de ghiocei pentru a decora aperitivele de primăvară, așa cum folosesc toporașii, gălbenelele sau colțunașii.
Curiozități despre ghiocei: conțin un soi de antigel natural
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/ghiocei-rezistenti-in-zapada-768x1024.jpg)
foto: Pexels.com
Dacă te întrebi de ce rezistă atât de bine ghioceii, chiar dacă vine viscolul și aduce gerul aspru, după ce au înflorit, trebuie să știi că aceste plante conțin un antigel natural. Țesuturile lor nu îngheață. Ghioceii pot rezista până la minus 15 grade, iar dacă sunt acoperiți de zăpadă pot rezista la temperaturi mai scăzute. De aceea, ei încep să înflorească încă din luna februarie, de îndată ce lumina soarelui crește și nopțile se mai încălzesc.
Proprietăți curative surprinzătoare
Ghiocelul era folosit încă din vremuri vechi pentru durerile de cap. Dar recent s-a descoperit că o substanță specifică acestei plante, botezată galantamina, are proprietăți benefice pentru sistemul nervos și se pare că poate împiedica dezvoltarea unor boli neurodegenerative precum Alzheimmer.
Simbolul modestiei și al purității
Datorită culorii sale albe și datorită rezistenței deosebite, ghiocelul a fost asociat cu puritatea, sinceritatea și modestia. Pe cât este de rezistentă această plantă, pe atât este de micuță și fragilă, mereu cu ”capul plecat”, ca un om modest, care își cunoaște bine tăria interioară.
Vestitorul primăverii, asociat cu moartea
În mod surprinzător, în Marea Britanie, ghiocelul este asociat mai degrabă cu moartea, decât cu primăvara și renașterea naturii. Abia din secolul al XIX-lea a început să fie îndrăgit de grădinarii britanici și cultivat pe lângă casă. Până atunci, ghiocelul era adesea văzut la marginea pădurilor, prin livezi și prin cimitirele neîngrijite unde se înmulțea nestingherit. De aici și asocierea lui cu moartea. Britanicii aveau obiceiul să culeagă ghioceii primăvara devreme și să îi ducă la morminte, iar aceste flori au fost înconjurate adesea de superstiții.
Ghiocelul, asociat cu sărbătoarea Întâmpinării Domnului
În țările catolice, ghioceii sunt florile pe care oamenii le duc adesea la biserică pe data de 2 februarie, când este Întâmpinarea Domnului. La această sărbătoare sunt sfințite lumânările, iar credincioșii pleacă acasă după slujbă cu lumânări sfințite și cu ghioceii pe care, uneori, îi pun la mormintele celor dragi.
Prima floare de pe pământ
Frumusețea și delicatețea ghiocelului a dat naștere la tot felul de povești romantice și legende. Iar una dintre ele este legată de tradiția biblică. Se spune că, atunci când Eva și Adam au fost alungați din Rai, pe pământ a venit iarna și s-a acoperit de zăpadă. Iar Eva a început să plângă amintindu-și căldura și florile din Rai. Dumnezeu a vrut să îi ofere o mângâiere și a transformat lacrimile Evei în ghiocei, iar acestea au fost primele flori care au apărut pe pământ.
Ghioceii au un parfum discret
Puțini oameni știu cât de parfumați sunt ghioceii. Este una dintre cele mai interesante curiozități despre ghiocei puțin cunoscută. Când îi culegem de la pădure sau din grădină avem impresia că ei nu miros deloc, mai ales dacă este foarte frig afară. Dar, în casă, la căldură, petalele ghioceilor încep să emane un parfum discret și delicat, care amintește de prospețimea zăpezii și de iarba fragedă de primăvară.