1. Ouăle

Chiar dacă pare simplu să fierbi ouă în cuptorul cu microunde, nu te sfătuim să încerci. Vor exploda din cauza presiunii care se formează în interior și cuptorul va fi greu de curățat.

2. Carnea înghețată

Folosește cuptorul cu microunde să dezgheți carnea numai dacă te grăbești foarte tare. Este mult mai sănătos să o lași să se dezghețe peste noapte în frigider. În cuptorul cu microunde, marginile bucății de carne se vor încălzi mult mai repede și vor începe să se coacă, uscându-se. În schimb, în interior, carnea va rămâne rece, deoarece căldura nu este distribuită în mod egal.

3. Laptele pentru bebeluși

Biberonul cu lapte pentru sugari nu se va încălzi uniform în cuptorul cu microunde și își va pierde o parte din proprietățile benefice, din cauza temperaturii ridicate. Este mult mai bine să îl încălzești într-o cană cu apă fierbinte.

4. Caserolele din plastic

Multe cutii din plastic pentru depozitarea alimentelor conțin tot felul de substanțe controversate, care sunt inofensive la temperatura camerei, dar devin nocive în cuptorul cu microunde. Spre exemplu, când plasticul este fierbinte, bisfenolul, un compus cancerigen, ajunge în alimente. este indicat să încălzești mâncarea numai în vase de sticlă sau din ceramică.

5. Cutiile și tacâmurile de unică folosință

Acestea sunt fabricate din polistiren și sunt destinate depozitării la rece sau folosirii la temperatura camerei. Nu trebuie încălzite, deoarece stirenul are potențial cancerigen mare și poate provoca inclusiv leucemie la copii.

6. Farfuriile decorate cu metal

Majoritatea farfuriilor din porțelan mai vechi sunt decorate pe margini cu filigran de metal auriu sau argintiu. Oricât ar fi de subțire filigranul, metalul va reacționa cu microundele și se va deteriora. În unele cazuri, pot apărea scântei care vor strica aparatul.

7. Fructele

Majoritatea fructelor se înmoaie când le încălzești la microunde, iar unele dintre ele, precum strugurii, pot exploda. Este mult mai indicat să le lași să se încălzească la temperatura camerei, decât să le încălzești la microunde, chiar dacă te grăbești să le mănânci după ce le-ai scos din frigider.

8. Sosul de roșii

Indiferent de recipientul în care este păstrat, nu pune sosul de roșii la încălzit în cuptorul cu microunde. În câteva secunde, va fierbe, va exploda și va murdări fiecare colțișor, inclusiv locurile greu de curățat.

9. Cănile de tip termos

Cele mai multe căni de tip termos, pentru călătorie sau pentru cafeaua de la birou, au în componența lor și metal, chiar dacă au un înveliș exterior din plastic. Cănile cu metal vor strica aparatul și pot declanșa inclusiv un incendiu, dacă sunt lăsate prea mult timp în cuptor la temperatură ridicată.

10. Pahare sau căni pline cu apă

Acestea pot fi încălzite în cuptorul cu microunde, dar numai câteva secunde. Ținute prea mult, la o temperatură ridicată, apa va depăși rapid punctul de fierbere și te vei opări.