CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Dacă îți plac verdețurile de primăvară, iată câteva trucuri și sfaturi practice despre urzici. Tot ce trebuie să știi de când le culegi, cum le cureți și cum le pregătești.

Când și cum se culeg urzicile

  1. Urzicile se culeg spre finalul lunii martie, începutul lunii aprilie, când încep să răsară frunzulițele fragede prin păduri, prin lunci și pe malul apelor curgătoare.

2. Folosește mănuși de menaj să culegi urzicile și o foarfecă, să nu te înțepi, deși frunzulițele fragede nu conțin atât de mult acid formic încât să te usture.

3. Dacă te urzică rău și pielea începe să se înroșească, aplică ulei de măsline, oțet, suc de ceapă, suc de lămâie sau creme pe bază de calamină.

4. Acasă, urzicile se spală bine de pământ sub un jet de apă rece, apoi se curăță frunzulițele tinere de pe tulpini, tot cu mănuși.

Trucuri utile despre urzici

5. Frunzele de urzici curate se pun într-un bol și se amestecă cu oțet și zeamă de lămâie, să își piardă aciditatea și usturimea.

6. Urzicile pot fi stoarse la robot pentru a obține un suc concentrat care se consumă în caz de anemie.

7. Din frunzele de urzici se poate obține un pigment verde natural pentru ouăle de Paște.

8. Ceaiul de urzici face minuni în caz de astenie, anemie și boli ale sângelui, este recomandat pentru tulburări gastro-intestinale, dar și pentru frumusețea părului.

8. Urzicile pot fi gătite în supe, tocănițe, salate, umpluturi pentru tarte și plăcinte.

9. Frunzele de urzici pot fi combinate în diverse preparate cu frunzele fragede de ștevie, salată verde, ceapă și usturoi verde.

10. Obiceiurile din vechime spun că este bine să ai în casă o măturică din urzici ca să mături toate relele și necazurile din casă.