Din vremuri vechi, vracii îi spuneau vâscul cu puteri magice. Deopotrivă benefic pentru sănătate, dar și otrăvitor, cine știa să dozeze fructele și seva acestei plante stăpânea taine bine ascunse.

  1. Vâscul este o plantă semi parazită, care crește pe ramurile copacilor și se hrănește din seva acestora. Îi plac îndeosebi pomii fructiferi, mai ales merii, fie ei de livadă sau merii sălbatici din pădure.

2. Vâscul cu boabe albe, întâlnit în Europa, se găsește uneori și pe crengile stejarilor. Fiind atât de rar, vechii celți venerau vâscul de pe stejar, îi confereau proprietăți magice și îl foloseau în tot felul de poțiuni vindecătoare și halucinogene.

3. În trecut, vâscul cu puteri magice era considerat un simbol al fertilității și al puterii masculine. Avea puteri afrodisiace și se puteau face din el leacuri împotriva altor otrăvuri.

4. Celții adunau vâscul de stejar la solstițiile de vară și de iarnă și îl tăiau numai cu ajutorul unui cuțit de aur, în semn de respect pentru seva lui misterioasă, cu proprietăți magice.

5. Grecii credeau și ei în puterile magice ale vâscului și l-au asociat cu diverse tradiții și obiceiuri de iarnă. În Evul Mediu, au început să agațe vâscul de grinda caselor să îi protejeze de spiritele și duhurile necurate.

6. În diverse zone din Europa, în Germania, Italia, Irlanda sau Marea Britanie, vâscul se punea la coșul de pe casă și la uși, să țină departe vrăjitoarele.

7. În Germania se credea că vâscul apară casa de foc, conform unei vechi legende care spunea că vâscul crește pe ramurile copacilor acolo unde au fost lovite de fulger, ca un balsam vindecător.

8. Obiceiul de a ne săruta sub vâscul cu puteri magice în noaptea dintre ani vine de la vechii greci și a fost împrumutat de romani care îl foloseau în timpul Saturnaliei, un festival care avea loc în perioada solstițiului de iarnă și era închinat zeului Saturn.

9. Obiceiul spune că cine stă sub vâsc și refuză să fie sărutat sau sărutată va avea parte de multe ghinioane și nefericire în dragoste în anul care vine. Vâscul este un simbol al fertilității și al iubirii, așa că nu poți refuza un astfel de obicei.

10. Dacă un cuplu de tineri se sărută sub vâsc, tradiția spune că trebuie să se căsătorească în noul an. Sărutul sub vâsc este ca o promisiune, ca o logodnă, iar puterile magice ale acestei plante le ocrotește dragostea.

sursa foto: 123rf.com