Cuprins
Descoperă o listă cu 10 lume mult mai sănătoase, dacă sunt gătite corect, fie la aburi, fie la cuptor sau pe grătar. Ele fac parte din meniul nostru aproape zilnic, dar uneori le consumăm crude fără să știm că sunt mult mai hrănitoare, dacă sunt gătite.
Fasolea verde
Vara este sezonul acestei legume fragede și gustoase, din care pregătim adesea mâncăruri savuroase cu sos de roșii și usturoi. Fasolea verde nu este recomandată crudă, pentru că provoacă balonare și disconfort gastric. Dacă o fierbi, dacă o pregătești la cuptor devine moale și gustoasă, iar lectinele care provoacă crampe și gaze sunt distruse.
Ardeiul gras
Îl consumăm adesea crud vara, în salate cu roșii și castraveți. Dar ardeiul gras este mult mai hrănitor, dacă este consumat gătit, mai ales copt. Vitamina C din ardeiul gras se absoarbe mai bine în combinație cu uleiul folosit în mâncare, iar caroneoidele sunt mai ușor de asimilat, dacă leguma a fost preparată termic.
Morcovii
Foarte sănătoși când sunt cruzi, îi putem mânca pur și simplu pe post de gustare crocantă și dulce, alături de un iaurt. Dar, când sunt gătiți, morcovii eliberea mai mult betacaroten, care se absoarbe mult mai bine. În plus, pentru oricine are probleme de digestie, morcovii fierți sunt un adevărat pansament pentru stomac, și gustos și sănătos.
Roșiile
Salata de roșii cu diverse ingrediente și condimente este un deliciu vara. Dar roșiile sunt mult mai sănătoase când sunt gătite. În timpul procesului de încălzire, pulpa roșiilor eliberează mai mult licopen, un antioxidant puternic care are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.
Roșiile reprezintă o bază delicioasă pentru multe supe, ciorbe și mâncăruri cu sos, dar dacă le coci pe grătar și le servești cu puțin ulei de măsline, sare și cimbru vor fi excelente pentru sănătate! Licopenul a fost asociat în multe studii cu o scădere a riscului de atac de cord și de cancer.
Ciupercile
Chiar dacă nu fac parte din familia legumelor, ciupercile sunt alimente foarte hrănitoare și sățioase. Se recomandă mai puțin consumul ciupercilor crude. Cel mai bine este să le coci pe grătar sau să le fierbi în diverse tocănițe, să le adaugi la umpluturi din orez sau din carne tocată. Când sunt preparate termic, ciupercile sunt mult mai sănătoase, deoarece eliberează o cantitate mai mare de antioxidanți (ergotianina) care combat procesul de îmbătrânire a celulelor și procesele inflamatorii din organism.
Asparagus
Unele persoane preferă mugurii fragezi de asparagus cruzi în salate, datorită texturii lor crocante. Dar, dacă gătești asparagus câteva minute la tigaie, stropit cu puțin ulei și lămâie, vei beneficia mai mult de vitaminele pe care le conține această legumă: vitaminele A, B9, C și E.
Spanacul
Frunzele foarte tinere de spanac se pot adăuga crude în salate. Dar spanacul este mult mai savuros și hrănitor când este gătit. Preparat termic, spanacul eliberează mai multe săruri de fier, magneziu, calciu și zinc. În plus, temperaturile ridicate distrug acidul oxalic care împiedică absorbția completă a mineralelor din spanac sau din celelalte legume pe care le consumi împreună cu spanacul.
Varza kale
În multe preparate vegane, varza este recomandată crudă, pentru un aport mai mare de vitamina C. Dar vitamina C este mult mai bine absorbită, dacă varza este ușor preparată termic. În plus, prin procesarea la cald, sunt distruse anumite enzime care provoacă balonare și care împiedică o bună absorbție a mineralelor, așa cum este iodul necesar pentru tiroidă.
Ceapa
Este un adevărat deliciu să consumi ceapa verde și fragedă. Ceapa crudă dă gust multor salate, sosuri sau sandviciuri și are proprietățile ei nutritive care nu pot fi contestate. Dar, când este gătită, ceapa eliberează o cantitate mai mare de flavonoizi importanți pentru imunitatea organismului și pentru o protecție mai bună împotriva radicalilor liberi. Ceapa trebuie călită sau fiartă doar 2 – 3 minute, apoi adăugată în diverse preparate, mâncăruri sau ciorbe.
Dovleceii
Pulpa foarte fragedă și dulce a dovleceilor este uneori folosită ca atare în salate, mai ales de către persoanele adepte ale unui stil vegetarian. Dar dovleceii sunt pe lista cu legume mult mai sănătoase gătite, decât crude. Dovleceii copți la cuptor sau pe grătar eliberează mai mulți antioxidanți, la fel ca roșiile, iar gustul lor este mult mai dulce și bun.
foto: Shutterstock