Descoperă cele mai bune legume, fructe și alimente care previn astenia de primăvară și încearcă să le consumi zilnic încă din luna februarie. Multe femei se plâng de astenie, când vine vremea caldă de primăvară. Senzațiile de oboseală accentuată, de lipsă de putere, de somnolență și lipsă de concentrare sunt frecvente mai ales în lunile martie și aprilie.

Dacă te confrunți și tu cu aceste simptome, ia măsuri din timp și include în meniul tău zilnic cel puțin una sau două porții din alimentele care te ajută să combați astenia.

Cerealele integrale

Consumă acest tip de cereale cu iaurt, cu lapte dulce sau cu suc de portocale la micul dejun și pune-ți în castron o porție generoasă. Cerealele integrale sunt bogate în vitaminele B care alungă oboseala și stările de somnolență.

Ciocolata neagră

Ori de câte ori vrei ceva dulce pe timpul zilei, consumă 3 – 4 pătrățele de ciocolată neagră, trufe cu ciocolată neagră sau băutură caldă din acest tip de ciocolată. Aceasta conține magneziu, zinc, fier și alte săruri minerale importante pentru a-ți reface nivelul de energie și rezistență după o iarnă în care ai consumat mai multe alimente grase.

Nucile, migdalele și alunele

Sunt delicioase și constituie o gustare foarte sănătoasă pentru inimă și creier. Ele sunt bogate în săruri minerale precum fierul, magneziul, fosforul sau zincul și conțin grăsimi sănătoase pe care organismul le transformă în energie. O gustare cu nuci și alune, împreună cu portocale, kiwi sau mandarine este ideală în ultima perioadă a sezonului rece și te ajută să previi senzațiile de oboseală accentuată.

Dovleacul

În luna februarie găsești ușor pe piață dovleac dulce și bun pentru plăcinte. Gătește cu dovleac fie supă, fie garnitură la grătar pentru un orez delicios, fie plăcintă dulce cu scorțișoară și zahăr brun. Dovleacul conține betacaroten, vitamina A, acizi grași benefici și săruri minerale care susțin energia organismului.

Ouăle de prepeliță

Fă o cură de 10 zile de ouă de prepeliță fierte! Le poți adăuga la salate cu trufandale sau le poți consuma ca atare, cu iaurt sau cu maioneză. Ouăle de prepeliță sunt recunoscute de zeci de ani pentru beneficiile lor împotriva anemiei și a carențelor de minerale. Ele conțin un colesterol bun care se transformă ușor în energie și săruri minerale precum fier și potasiu de cinci ori mai mult decât oul de găină. Aceste mici oușoare mai conțin și un procent ridicat de vitamine din grupul B care combat oboseala și somnolența.

Verdețurile de primăvară

Consumă zilnic salate proaspete cu salată verde, ridichi, ceapă verde și spanac fraged. Verdețurile de primăvară, așa numitele trufandale, sunt delicioase în salate cu puțin ulei de măsline, cu lămâie sau oțet de mere. Sunt bogate în antioxidanți și săruri minerale care vor combate carențele adunate peste iarnă.

Urzicile

Profită de primele urzici fragede care răsar primăvara și consumă în fiecare săptămână cel puțin 3 – 4 porții de urzici, fie că le transformi în salată sau într-o tocăniță delicioasă. Urzicile sunt bogate în fier și sunt recomandate din cele mai vechi timpuri pentru astenie, anemie, carențe de minerale și refacerea organismului în perioada de convalescență.

Brânza de capră

Merită să faci o cură de 10 zile cu brânză de capră primăvara, chiar dacă este puțin mai scumpă decât cea de vacă sau de oaie. Brânza de capră are numeroase beneficii pentru organism, conține grăsimi sănătoase care ajută creierul și inima și conține săruri minerale de calciu, zinc și magneziu necesare pentru a combate astenia de primăvară.

Chefirul

Este unul dintre cele mai bune alimente care previn astenia de primăvară. Consumă cât mai des chefir în lunile februarie și martie, după mese bogate în legume și verdețuri proaspete. Chefirul are certe beneficii pentru digestie și pentru sistemul osos, fiind bogat în calciu și fier, dar este benefic și pentru imunitate. El va susține organismul în perioada de trecere către sezonul cald, când ne confruntăm cu viroze, guturai și infecții ale căilor respiratorii.

Citricele

Portocalele, mandarinele, grepfruit și lămâile sunt excelente pentru a combate astenia, deoarece conțin multă vitamina C, betacaroten și antioxidanți care susțin activitatea celulelor și conferă energie organismului. În lunile februarie – martie ar trebui să consumi cel puțin două citrice pe zi și să adaugi cât mai des lămâie în ceaiuri și salate. Astfel, vei trece mai ușor peste simptomele neplăcute pe care le are astenia de primăvară, te vei simți mai puternică, plină de energie și te vei bucura din plin de zilele cu soare cald.