1. Mierea

Datorită enzimelor secretate de albine, care distrug bacteriile, mierea pură nu se strică niciodată. Dar trebuie depozitată în borcane sterilizate, închise etanș, într-un spațiu răcoros și întunecos. Dacă mierea cristalizează, este un proces natural care nu îi alterează proprietățile benefice.

2. Zahărul alb

Poți cumpăra cantități mari de zahăr. Va rezista ani de zile în cămara ta, dacă este depozitat corect, în ambalajul original, departe de căldură și umezeală. Bacteriile stau departe de zahăr, câtă vreme este bine uscat și aerisit.

Alimente care nu se strică

3. Orezul alb

Fiind procesat și curățat de coajă, orezul alb va rezista zeci de ani, dacă nu este atacat de gărgărițe și dacă este depozitat în saci de cânepă sau de hârtie, într-un spațiu uscat și bine ventilat. Orezul brun, în schimb, râncezește în câteva luni, deoarece învelișul bobului conține uleiuri și glucide.

4. Sarea

Ai grijă să o depozitezi departe de umezeală și de sursele de căldură din casă și sarea va rezista an de zile. Este unul dintre cele mai răspândite alimente care nu se strică niciodată. Dar, dacă este îmbogățită cu iod, cu arome și condimente, va avea o viață mai scurtă, doar de câțiva ani.

5. Mălaiul

Se numără și el printre cele mai rezistente alimente care nu se strică, dacă sunt depozitate corect. Păstrează mălaiul în pungi de hârtie, în cantități mici, departe de lumină și căldură.

6. Oțetul alb

Are o durată foarte lungă de viață și își va păstra proprietățile, dacă este păstrat în recipiente din sticlă, bine închise. Și oțetul de mere sau oțetul balsamic rezistă ani în șir. Chiar dacă își schimbă culoarea, calităților lor rămân aceleași.

7. Extractul de vanilie

Spre deosebire de păstăi, extractul pur de vanilie, cu un conținut de alcool de 40% este practic inalterabil. Dar majoritatea esențelor de vanilie din comerț conțin și alte ingrediente care le scurtează durata de viață.

Alimente care nu se strică

8. Siropul de arțar

Dacă nu ai deschis sticla cu sirop de arțar, o poți păstra pe termen nedefinit în cămară, la rece. După ce l-ai deschis, însă, trebuie ținut în frigider. Chiar și așa, poate fi păstrat câțiva ani fără probleme.

9. Cafeaua instant

Spre deosebire de boabe sau de cafeaua râșnită, care au un anumit procent de umiditate, cafeaua instant este procesată și complet uscată. Dacă nu desfaci pachetul sau borcanul, o poți păstra ani de zile fără să își altereze aroma.

10. Lichiorul tare

Toate băuturile tari rezistă ani de zile, dar lichiorul de calitate are viață nemuritoare, la fel ca oțetul bun. Important este să îl ții într-un spațiu uscat și răcoros după ce ai deschis sticla.

sursa foto: 123rf.com