Ideea de a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a venit din nevoia de a promova o mai bună înțelegere în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de ele, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – 15 % din populația lumii are anumite forme de dizabilitate

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate. 80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% dintre ei nu au acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, micuții au preluat puterea

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – Împreună pentru o lume mai bună

Bazându-se pe multe decenii de activitate a ONU în domeniul dizabilităților, Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, și semnată de 153 de țări, promovează drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități.

Potrivit site-ului ONU, Agenda 2030 se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă”. „Persoanele cu dizabilități pot fi atât beneficiari, cât și agenți ai schimbării. După ce au fost ajutați, ei pot ajuta la rândul lor. Pot contribui la crearea unei lumi mai bune pentru toți.

Citește și:

 

Sursa foto: 123rf.com