Tu știi ce este VSH?

Sună tehnic și nu prea interesează pe nimeni viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), atunci când se încearcă descifrarea listei analizelor de sânge. Dar, deși pare inutilă, această analiză joacă un rol foarte important. Căci hematiile nu sunt altceva decât globulele roșii din sânge, responsabile de transportul în bune a condiții al oxigenului către celule. Dacă valorile VSH sunt prea mari sau prea mici, atunci înseamnă că organismul se poate confrunta cu o infecție puternică, cu afecțiuni cronice sau chiar cu leucemia.

Cum se face

Procedura este foarte simplă. Trebuie să mergi la laborator și să lași specialiștii să-ți recolteze sânge din venă. Apoi, știu ei ce au de făcut. Sângele, amestecat în prealabil cu o substanță anticoagulantă, se separă în plasmă și globule roșii. Valorile VSH sunt date de numărul de milimetri de plasmă ieșită la suprafață (la fel ca uleiul în apă), într-o oră și în două ore. Cu cât grosimea stratului de plasmă este mai mare, cu atât e mai ridicată și valoarea VSH.

Calcul simplu: VSH normal la bărbați=vârsta/2, la femei=(vârsta+10)/2

Când tragi semnalul de alarmă

Odată primit rezultatul analizelor de sânge, ai motive de îngrijorare numai dacă în dreptul VSH găsești valori mai mari sau mai mici față de cele normale. Cum valorile diferă în funcție de sex și de vârstă, iată câteva puncte de reper după care să te ghidezi: la bărbați, normale sunt valorile cuprinse între 3 și10 mm, la o oră și între 5 și 15 mm la 2 ore; la femei, 6-13 mm la o oră, 1-20 mm la 2 ore și la copii mici, 7-11 mm la o oră.

Cum modificările VSH nu caracterizează o boală anume, rezultatul acesteia este un punct de reper pentru medic. Nivelul crescut indică o infecție acută, o boală cronică sau dereglarea funcțiilor organelor interne. Dacă valorile „sar” de 40 mm la o oră, atunci chiar trebuie tras semnalul de alarmă. Primul pas ar fi repetarea analizei. Și asta pentru că există și anumite condiții normale în care valorile VSH se modifică.

Spre exemplu, femeile aflate la menstruație sau cele însărcinate, precum și vârstnicii prezintă valori crescute. Trebuie însă menționat și faptul că orice infecție acută, produsă de virusuri, de microbi sau de paraziți, boli precum tuberculoza, anemia, cele ale ficatului, rinichiului ori intestinale ori tumorale, toate conduc la creșteri foarte mari ale VSH. La fel se întâmplă și în cazul oricărei forme de cancer sau boli de sânge, precum leucemia, mielomul, limfomul.

Modificările valorilor VSH sunt normale dacă…
…te numeri printre persoanele obeze,
…ai depășit vârsta de 50 de ani,
…ești însărcinată,
…te afli la menstruație sau suferi de sindrom premenstrual,
…știi că ai nivelul colesterolului mare,
…te afli sub tratament cu medicamente precum anticoncepționale, antibiotice, vasodilatatoare, antiinflamatoare.
…suferi de anemie.

Sursa foto: 123rf.com