Pe de o parte, prin schimbările hormonale pe care le provoacă, sarcina poate favoriza un risc crescut de boli parodontale sau gingivale, iar pe de altă parte, infectiile dentare și gingivale, prin creșterea nivelului de bacterii și substanțe inflamatorii din sânge care ajung la copil, îl pot afecta pe acesta. Astfel, acțiunile mamei cât este gravidă și starea ei de sănătate din această perioadă vor influența starea de sănătate sau chiar viața copilului.

Sarcină ușoară, copil sănătos

Majoritatea femeilor însărcinate acordă o atenție deosebită alimentației, infecțiilor respiratorii sau celor din sfera ginecologică, neștiind, însă, că și infecțiile dentare și gingivale ajung la copil, cauzând greutate scazută la naștere sau chiar naștere prematură. De aceea, pe toata durata celor 9 luni în care femeia este gravidă, este recomandat să se efectueze controale stomatologice periodice și să se păstreze o igienă dentară impecabilă. Pe durata sarcinii, o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau altele noi pot apărea, motiv pentru care medicii dentisti atentioneaza viitoarele mamici ca este important sa continue sa viziteze regulat cabinetul stomatologic mai ales in aceasta perioada delicata.

„În aceasta perioada, mai mult decat in oricare alt moment, o buna sanatate orala este esentiala, deoarece sarcina provoaca schimbari hormonale care pot aduce un risc crescut de boli parodontale, favorizand totodata si sensibilitatea gingiilor, care pot ajunge sa sangereze usor – o afectiune numita gingivita de sarcina. Le recomand viitoarelor mamici sa acorde o atentie deosebita oricaror modificari ale gingiilor aparute in perioada sarcinii. In cazul in care observa sensibilitatea, sangerarea sau umflarea acestora, ar trebui sa se adreseze medicului dentist cat mai curand posibil”, atentionează dr. Mihaela Dan, specialist ortodonție, clinica Orto-Implant Expert.

Ce probleme dentare apar când ești gravidă

Cea mai frecventa problema stomatologica aparuta in perioada de graviditate este gingivita, insotita si de mobilitatea dentara, intalnita la cel putin 50% dintre gravide, din luna a doua si pana in luna a opta. Afectiunea este cauzata de modificarile hormonale (excesul de estrogeni), de cresterea numarului de bacterii si de scaderea imunitatii. Mai rar apare granulomul de sarcina – marirea localizata a gingiei, asemanatoare unei tumori benigne. La randul lui, refluxul gastro-esofagian, dar mai ales varsaturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat dupa varsatura nu este recomandat periajul dentar, deoarece smaltul afectat de acizi este mai sensibil, fiind indicata in schimb fie clatirea cu apa plata sau apa cu bicarbonat, fie  consumarea unor alimente protectoare precum branza. Aparitia cariei este favorizata in primul si cel de-al treilea trimestru de sarcina de scaderea cantitatii de saliva (care are un rol benefic deoarece spala dintii si contine substante protectoare) si de cresterea aciditatii acesteia. Cresterea riscului de carie este influentat si de senzatia de greata, care impiedica unele gravide sa realizeze un periaj dentar corect, dar si de gustarile mult mai frecvente dintre mese, care favorizeaza aparitia placii bacteriene.

Cum ai grijă de tine

Atât obstetricianul, cât si stomatologul vor sublinia faptul că primul trimestru de sarcina este extrem de important, deoarece aceasta este perioada in care se formeaza organele copilului. „La 4-7 saptamani de viata intrauterina se formeaza buzele, la 8-12 saptamani bolta palatina (cerul gurii), la 12 saptamani incepe mineralizarea dintilor de lapte, iar din luna a sasea cea a dintilor permanenti. De aceea, actiunile mamei si starea ei de sanatate din aceasta perioada vor influenta starea de sanatate sau chiar viata copilului”, crede dr. Mihaela Dan. Astfel, pe durata celor 9 luni de sarcina sunt interzise unele medicamente, cum ar fi: aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate in multe boli ale fatului, inclusiv despicatura de bolta palatina si buza, cunoscute sub numele de buza de iepure, gura de lup), antialgice precum ibuprofen, unele antiobiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc). In schimb, nu prezinta niciun risc antialgicele, cum ar fi paracetamolul, apa de gura cu clorhexidina, pasta de dinti cu fluor, xilitolul din guma de mestecat. Lucrarile dentare se pot realiza in conditii de siguranta in orice moment in timpul sarcinii, iar daca este posibil, cel mai indicat ar fi ca diferitele tratamente si proceduri sa fie intarziate pana dupa primul trimestru. „Al doilea trimestru este ideal, insa odata atins al treilea trimestru, poate fi foarte dificil ca pacienta insarcinata sa se intinda pe spate pentru o perioada mai indelungata de timp. Anestezicele locale uzuale sunt permise de asemenea, de preferat din trimestrul doi de sarcina. Acestea nu determina efecte negative asupra fatului sau mamei, astfel incat daca anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare in primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de catre medicul stomatolog si sunt de preferat durerii si infectiei lasate netratate, mai daunatoare”, completează dr. Mihaela Dan. Nu in ultimul rand, desi studii recente arata ca nivelul de radiatii pentru o radiografie dentara este foarte scazut, mai redus decat radiatia cosmica zilnica, acestea trebuie evitate, in special in primul trimestru de sarcina, cand se formeaza organele copilului. Daca totusi este absolut necesara, mama, ca orice alt pacient, va fi protejata cu un sort cu plumb, care va trebui sa asigure si protectia gatului (tiroidei).

Sursa foto: airlaut.com