Așa îți corectezi vederea!

Din diferite motive, problemele grave de vedere apar la vârste tot mai fragede. Ceea ce, până acum ceva vreme, era caracteristic vârstei a treia, astăzi afectează chiar și bebeluși. Indiferent de mediul de lucru sau de „materialul genetic” din care suntem construiți, fiecare dintre noi putem să ne confruntăm cu tulburări de vedere. Din fericire, evoluția rapidă a tehnologiei permite corectarea acestora, fie cu ajutorul laserului, fie prin ultrasunete, evitându-se astfel neplăcerile intervențiilor chirurgicale clasice.

Adio, ochelari!

Teama este, în general, marele impediment al celor care, deși doresc din tot sufletul să scape de ochelarii incomozi sau de lentilele de contact. Și când te gândești că, într-un sfârșit de săptămână, ai putea scăpa definitiv de o asemenea problemă… De regulă, în ziua imediat următoare intervenției, poți reveni la activitățile obișnuite, chiar și la volan!

Miopie, hipermetropie, astigmatism? Laserul le rezolvă cu succes. Prin așa-numita fotokeratectomie refractivă (PRK), se remodelează corneea, permițându-le celor care nu văd bine la distanță să aibă o imagine clară. Pe de altă parte, cei care suferă de hipermetropie, adică nu văd bine de aproape, sunt supuși unei intervenții numite ablație periferică, care înseamnă îndepărtarea ţesutului, cu scopul alungirii axului ochiului. Celor care astigmatismul le dereglează vederea, li se aplică laserul pe partea anterioară a corneei, timp de maximum un minut. Tehnicile utilizate sunt LASEK și LASIK. Se mai practică și intervenții care presupun deschiderea globului ocular şi implantarea unei lentile în faţa irisului, cristalinul fiind lăsat la locul lui, asta în cazul pacienţilor cu miopie puternică. Astfel de intervenții durează câteva minute, nu necesită internare, anestezia este locală, iar pacientul poate pleca acasă după o jumătate de oră.

Prezbiopia, caracteristică celor trecuți de 45 de ani, face ca pacientul să nu mai poată focaliza bine obiectele din jur, la diferite distanțe. Cristalinul nu mai este la fel de elastic, așa că necesită intervenție de specialitate, prin una dintre tehnicile menționate deja, sau înlocuirea cristalinului prin implant.

Strabismul, adică privirea încrucișată, se poate corecta numai atunci când unghiul de deviație al ochilor depășește 15 grade. Dacă unul dintre ochi nu mai vede deloc, atunci intervenția nu se mai efectuează. Se impune, în general, la copii, aceștia fiind nevoiți, ca o perioadă după intervenție, să poarte ochelari.

Ambliopia este una dintre principalele probleme de vedere ale unui singur ochi, în general la tineri și la cei de vârstă mijlocie. Netratată, afecțiunea duce la orbire. Intervenția chirurgicală intervine atunci când afecțiunea este însoțită de cataractă sau de căderea pleoapei, acoperind parțial sau total ochiul.

Laserul te scapă de ochelari

„Operațiile se recomandă când pacientul dorește să renunțe la ochelari sau când există intoleranță la lentile de contact. Intervențiile laser se adresează miopiei de până la 6-7 dioptrii, hipermetropiei sau astigmatismului de până la 3-4 dioptrii. Peste aceste valori, se implantează cristalin artificial personalizat. Operațiile cu laser excimer se practică după vârsta de 18-20 ani, când dioptria s-a stabilizat, iar implantul de cristalin este bine să se facă după 35 ani sau cât mai târziu posibil. Nu este indicată operația cu laser excimer în caz de ochi unic sau când există boli asociate (keratoconus, glaucom avansat, cataractă în evoluție, etc.).”, spune Dr. Andrei Filip, Medic Primar Oftalmolog, Doctor în Ştiinţe Medicale, clinica AMA Optimex.

Sursa foto: wikimedia.org