Variola a fost cea mai puternică boală contagioasă din lume. Numai în secolul trecut, când au fost ținute statistici mult mai corecte decât în trecut, au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Într-un singur an, la începutul anilor 1990, se înregistrau în medie 15 milioane de decese pe întreaga planetă.

În anul 1977, boala a fost eradicată și de atunci nu au mai fost descoperite cazuri noi. Virusul variolei este singurul virus mortal pe care am reușit să îl distrugem complet din mediul lui natural. Sperăm ca tehnica, cercetările și oamenii de știință de azi să reușească același record absolut în ceea ce privește coronavirusurile SARS și Cov-2.

Zece lucruri pe care, poate, nu le știai despre virusul variolei

  1. Originea acestui virus ucigător este necunoscută, dar au fost descoperite tulpini similare în carcasele mumiilor egiptene care datează din secolul 3 î.e.n Se presupune că ar fi evoluat dintr-un virus specific rozătoarelor din Africa.

2. Virusul variolei a avut două mutații, și anume variola major și variola minor. Bolnavii care sufereau de variola major aveau o dezvoltare rapidă a simptomelor, dureri greu de imaginat și foarte puține șanse de scăpare.

3. Rata mortalității în cazul persoanelor infectate cu virusul variolei era de 30%, iar cele mai multe victime erau copiii și tinerii.

4. Supraviețuitorii rămâneau cu cicatrici urâte pe multe zone de pe corp, rămâneau cu o imunitate compromisă, cu boli articulare și diformități, în cazurile cele mai grave. Unii pacienți și-au pierdut vederea definitiv din cauza ulcerațiilor care au atacat cornea.

5. Virusul se transmitea direct de la persoanele contagioase prin atingere și prin fluidele corpului, dar și prin obiectele infestate de cei bolnavi. Putea fi transmis prin salivă la o distanță de aproape 2 metri.

6. Perioada de incubație a virusului era de 12 zile.

7. India și China foloseau încă din perioada medievală o tehnică de combatere a bolii denumită variolare, inocularea intenționată cu virusul variolei de la supraviețuitorii cei mai puternici ai acestei boli.

Variola bovină a convins medicii că inocularea este cea mai bună soluție!

8. În Anglia, în 1774, un crescător de vite a observat că persoanele care fuseseră bolnave de variola bovină deveneau imune în cazul unei epidemii de variole umane. El și-a inoculat soția, copiii și ajutoarele de la fermă în mod intenționat cu virusul variolei bovine, devenind imuni la următoarea epidemie de variolă.

9. Practica fermierului din Anglia a fost ulterior încercată de un medic de țară, Edward Jenner, considerat azi părintele vaccinologiei. El a folosit inocularea cu virusul variolei bovine în 1796. Practica a fost studiată în laboratoare până la începutul secolului XX, când au fost descoperite noi mecanisme de combatere a acestui virus.

10. Ulterior a fost folosit virusul vaccinia, înrudit cu virusul variolei, pentru a obține vaccinul cel mai bun împotriva acestei boli care decima Europa și întreaga lume cu regularitate. Epidemiile de variolă apăreau uneori și de două ori pe an și erau cele mai dure epidemii din istorie, cu un număr impresionant de victime, care depășea cu mult ravagiile făcute de ciumă, febră tifoidă sau tifos.