Viața sexuală după menopauză poate fi mai puțin dorită din numeroase motive și probleme de sănătate. Cea mai mare problemă pentru multe femei aflate la menopauză este atrofia vaginală. Statisticile arată că peste jumătate din femeile aflate la menopauză suferă de atrofie vaginală. În România, cifrele se ridică spre un procent de 40%, deși în rapoartele medicale doar 25% ajung în cabinetul medicului ginecolog în vederea stabilirii unui tratament.

După menopauză, calitatea vieții sexuale e în scădere

Un studiu din Franța , realizat pe un eșantion reprezentativ de femei din Europa Centrală și de Vest, arată că după menopauză, calitatea vieții sexuale a femeilor este în scădere. Majoritatea femeilor resimt din plin neplăcerile atrofiei vaginale care provoacă uscăciunea. O parte dintre aceste femei aleg să sufere în tăcere din cauza durerilor din timpul actului sexual, a lipsei orgasmului sau libidoului, chiar și atunci când folosesc lubrifiant.

Suferi de dureri vaginale? Iată 5 cauze pozibile!

Atrofia vaginală apare din cauza scăderii nivelului de estrogen

Atrofia și uscăciunea vaginala sunt afecțiuni des întâlnite în rândul femeilor care au intrat la menopauză și apar din cauza scăderii nivelului de estrogen, hormon feminin care are rolul de a menține țesutul vaginal sănătos, printr-o lubrifiere vaginală normală, dar și prin menținerea elasticității țesutului și a acidității adecvate. Astfel, libidoul scade în egală măsura și sensibilitatea la atingere. De aceea, pentru multe femei viața sexuală după menopauză devine un chin. La toate acestea se adaugă și capacitatea redusa a vaginului de a se lubrifia, ceea ce poate duce senzații de mâncărime, de arsură, sensibilitate, durere sau sângerare ușoara în timpul actului sexual sau urinare frecventă.

Simptome ale atrofiei vaginale

  • Senzatie de uscăciune sau de arsură vaginală
  • Discomfort până la durere la contactul sexual
  • Sângerări după contactul sexual

Cum să te bucuri de viața sexuală după menopauză

În ciuda lipsei de interes pentru relațiile sexuale, luna februarie, cu Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele, poate să creeze și mai multă presiune femeilor aflate la menopauza. Însă intimitatea cu partenerul este esențiala pentru sănătatea emoțională, de aceea specialiștii platformei de informare Alături de tine la Menopauză vin cu sfaturi concrete, prin care femeile sa regăsească bucuria relațiilor sexuale.

Petrece mai mult timp în intimitate cu soțul tău

Contactele fizice pot fi realizate cu o mai mare ușurință atunci când ești mai relaxată și mai mulțumită de viață, în general. Ajută și dacă există o stare de spirit romantică în cuplu și în afara momentelor de activitate sexuală. Flirtul și gesturile romantice vor face adevărate minuni și vor reaprinde flacăra.

Folosește un lubrifiant

Utilizarea unui lubrifiant va face ca viața sexuală după menopauză să nu mai fie un chin. Va ușura mult problemele care apar în timpul actului sexual. Senzația de uscăciune vaginală va dispărea și, odată cu ea, și disconfortul sau durerea.

Studiile clinice au arătat că, pentru aceste simptome de ordin fizic, indiferent de tipul de terapie aleasă, pentru a le stopa sau încetini, aplicarea tratamentului trebuie să fie topică (la nivelul dermei sau la nivel vaginal). Eficiența extractului de cohoș negru și a izoflavonelor aplicate la nivel vaginal a fost dovedita clinic. Izoflavonele au eficienta dovedită clinic în combaterea simptomatologiei menopauzale: (bufeuri, iritabilitate, disfuncție sexuală, incontinență urinară, în particular atrofie vaginală). Extractul de cohoș negru ajută la reducerea pierderii lipidelor, apei și a colagenului. Îmbunătățește relaxarea vasculară prin stimularea receptorilor estrogenici de la nivelul pielii, mucoaselor și a vaselor de sânge”, afirmă dr. Virgil Popescu.

Redu stresul

Relaxarea este cuvântul cheie pentru clipe minunate, alături de partener, nu doar după menopauză. Astfel, stresul cauzat de rutina zilnică trebuie îndepărtat, pentru a regăsi starea de relaxare. Odată instalata, aceasta stare va însemna apropierea de partener vă va ajuta sa vă lăsați purtata de val și să aveți parte de momente plăcute.

Ai grijă la sănătatea intimă

Viața sexuală după menopauză devine o corvoasă și din cauza altor probleme de natură fizică. Mediul vaginal se dereglează după menopauză, favorizând astfel dezvoltarea ciupercii Candida albicans. Atrofia provoacă uscăciunea vaginală. Aceasta duce la creșterea PH-ului mediului vaginal, ceea ce provoacă destabilizarea mediului respectiv și favorizează dezvoltarea agenților patogeni. Pe de altă parte, infecțiile urogenitale (mai frecvente după o anumita vârsta) pot provoca, de asemenea, uscăciune vaginală. Mergi periodic la medicul ginecolog pentru a depista eventualele probleme. Întreabă-l ce îți recomandă să faci pentru a preveni aceste probleme.

Ai grijă de felul în care arăți

Menopauza înseamnă schimbări mari, atât la nivel fizic, cât și psihic. Chiar și în acest context, continuă să te îngrijești și să încerci să te simți bine în pielea ta. Frumusețea poate sta și în fire albe sau în riduri care arată că ai trăit, ai iubit, ai crescut copii, ai avut bucurii, dar și necazuri. O tunsoare nouă, vopsitul părului, o rochie frumoasă te pot face să te simți atrăgătoare.

Exercițiile fizice te ajută să te menții în formă

Exercițiile fizice ajută, de asemenea, în mare măsura, la obținerea unei stări de relaxare și de încredere. În plus, duc la eliberarea endorfinelor (hormon al fericirii), odată cu creșterea ritmului cardiac, datorită efortului fizic. Acestea vor îmbunătăți aspectul corpului, vor creste nivelul de energie și vor crea o atitudine încrezătoare și sexy. Astfel, viața sexuală după menopauză nu va mai părea un vis imposibil.

Consumă alimente afrodiziace

Deși dieta nu trebuie modificată în totalitate, pot fi făcute mici schimbări alimentare, care să îmbunătățească considerabil aspectul intim al vieții. Acest lucru se realizează datorită faptului că nivelul de energie, starea de spirit, felul in care dormi, stresul, dar și reglarea libidoului sunt strâns legate de obiceiurile alimentare. Astfel, printre alimentele și plantele asociate cu o creștere a apetitului sexual se numără afinele, boabele de cacao, nuca, cocos, avocado, mierea și ginsengul. Viața sexuală după menopauză poate fi posibilă și în măsura în care ești atentă la sănătatea ta. Consumul de legume, fructe și cereale integrale îmbunătățește starea generală.

Află și cum să eviți neplăcerile provocate de menopauză

Citește mai multe despre ce înseamnă menopauza in dicționarul medical Libertatea pentru femei

Sursa foto: 123rf.com