Când fierea îţi amărăşte viaţa…

De obicei, înghiţim la întâmplare tot felul de hapuri. După ureche, bineînţeles, sau, în cele mai fericite dintre cazuri, la recomandarea unei farmaciste. Greaţa, ameţeala, senzaţia de balonare şi gustul amar se intensifică în loc să dispară. Simţim o durere apăsătoare în partea dreaptă, ce reflectă în plex, şi dăm vina imediat pe ficat sau pe bietul stomac. Ori „doamna bilă” sau vezica biliară e sensibilă şi nu acceptă să fie tratată oricum. Prin urmare, ne umple viaţa de amar, ca să ne arate cam de ce anume poate fi în stare. Ba chiar îşi mai ia şi „aliaţi”, precum vreo pietricică rebelă, ridicată de medici la rang de calcul biliar. Öi atunci să te ţii! Dar cum am putea noi oare să recunoaştem inamicul când simptomele ne induc în eroare? Cum să ne repunem pe picioare pentru a reuşi să apelăm la sfatul unui specialist?

Cu vezica biliară nu-i de joacă !

Indiferent că o ştii cam leneşă sau nu te-a supărat niciodată, fierea vrea să beneficieze de atenţie. Altminteri, te „recompensează” cu o colică, exact când ţi-e lumea mai dragă. Ce înseamnă asta? Inflamează regiunea ficatului, numită în termeni medicali hipocondru drept şi dă nişte dureri intense, epuizante. Uneori, junghiurile chinuitoare se reflectă în umăr sau în omoplat şi sunt însoţite de greţuri şi vărsături. Nici „coşul pieptului” nu scapă, în anumite cazuri, aşa încât se poate suspecta cu uşurinţă o criză de gastrită sau de ulcer. „Războiul” se declanşează, de obicei, seara sau noaptea, şi atinge punctul culminant după cam o jumătate de oră, putând dura chiar şi 5 ore.

E greu de descris cât de intensă este durerea dată de vezica biliară. Mai ales că se şi menţine constantă. Iar senzaţia de disconfort nu dispare nici în următoarele 2 zile. Persoanele care se ştiu cu probleme biliare mai vechi se confruntă destul de frecvent cu asemenea dureri, mai ales atunci când nu se pot abţine de la bunătăţi interzise, la ospăţuri îmbelşugate, asezonate cu băuturi alcoolice. Dar, „novicii” ar trebui să-şi ridice semne mari de întrebare la primele colici biliare, căci acestea sunt, în multe situaţii, unicele simptome ale prezenţei litiazei, adică a pietrelor la fiere.

Atenţie la detalii!

De la o banală colică la o criză de colecistită acută nu e decât un pas. Simptomele sunt cam aceleaşi iar durerea nu cedează la nimic. Pe măsură ce fierea se relaxează, durerea pune stăpânire pe regiunea buricului şi ajunge chiar şi în partea stângă, alertând şi pancreasul. Febra vine să completeze „tabloul”, frisoanele o acompaniază, la fel ca şi paloarea tenului, uneori cu tendinţe către icter. În asemenea cazuri, se va cere neapărat avizul medicului, cât mai urgent cu putinţă! Persoanele mai în vârstă, care manifestă frisoane, dau astfel semnale de alarmă, aşa că trebuie duse imediat la spital. Greaţa şi voma sunt prezente şi ele, iar vărsăturile dese dau semne că un calcul „se plimbă” în voie.

Dacă regiunea ficatului se contractă, fiind tot mai tare la palpat, poate fi vorba despre o peritonită biliară. Important de ştiut e faptul că o colecistită acută se poate confunda uşor cu pancreatita, ulcerul perforat, apendicita acută, pielonefrita, infarctul de miocard, pneumonia bazală.

Ce spun analizele

Dacă numărul leucocitelor creşte simţitor, poate fi vorba de complicaţii severe. Alte teste, precum lipaza, amilaza, calcemia, amilazuria, permit recunoaşterea unei pancreatite, în vreme ce o creştere a nivelului bilirubinemiei arată un blocaj în canalul coledoc. O radiografie abdominală, o ecografie pot determina cu precizie cauza durerii. În plus, aşa se înlătură ipoteza unui ulcer peforat. Tomografia oferă date de o fidelitate sporită.

Doctore, au, mă doare!

Nu încerca niciodată să te tratezi la domiciliu, când te confrunţi cu o colică biliară, chiar dacă nu eşti la prima suferinţă de acest gen. Poţi însă scădea intensitatea durerii cu un ceai de anghinare sau de rostopască, cu repaus total la pat, cu un regim alimentar adecvat. Dacă ai febră, ţine câteva minute, pe regiunea ficatului, o compresă cât de caldă suporţi cu ceai de coada calului. Apoi, alternează cu o compresă rece. Ca să nu ajungi în impas, evită grăsimile, prăjelile, sosurile, ciocolata, alcoolul în exces. În unele cazuri, se impune intervenţia chirurgicală de urgenţă.

Sursa foto: 123rf.com