CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cercetătorii chinezi au  anunţat că au izolat mai mulţi anticorpi pe care îi consideră „extrem de eficienţi” la blocarea capacităţii noului coronavirus de a pătrunde în celule şi care ar putea fi de folos la tratarea sau prevenirea COVID-19.

Mai exact, un cercetător de la Universitatea Tsinghua din Beijing, Zhang Linqi, a declarat că un medicament realizat din anticorpi precum cei identificaţi de echipa sa ar putea fi utilizat în mod mai eficient în comparaţie cu abordările actuale, inclusiv cu tratamentul pe care l-a descris drept „borderline” (la limită), cu plasmă.

Plasma conţine anticorpi, dar utilizarea ei este limitată de tipul de sânge. La începutul lunii ianuarie, echipa lui Zhang şi un grup din cadrul Spitalului 3 al Poporului din Shenzhen a început să analizeze anticorpi din sângele prelevat de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, izolând 206 anticorpi monoclonali care au demonstrat o capacitate descrisă drept „puternică” de a se lega cu proteinele virusului.

Cercetătorii au efectuat ulterior un alt test pentru a observa dacă s-ar putea preveni pătrunderea virusului în celule, a explicat Zhang într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres. Dintre primii circa 20 de anticorpi testaţi, patru au fost capabili să blocheze pătrunderea virusului, iar dintre aceştia doi s-au descurcat „extrem de bine” în acest sens, a adăugat Zhang.

Echipa de cercetători se concentrează în prezent la identificarea celor mai puternici anticorpi şi la posibila combinare a lor pentru atenuarea riscului ca noul coronavirus să sufere mutaţii.

Dacă totul merge bine, dezvoltatorii interesaţi i-ar putea produce în masă pentru testare clinică, mai întâi pe animale şi apoi pe oameni.

„Importanţa anticorpilor a fost dovedită în lumea medicală de zeci de ani încoace”, a spus Zhang. „Ei pot fi utilizaţi pentru tratarea cancerului, afecţiunilor autoimune şi bolilor infecţioase”, a adăugat specialistul.

Anticorpii nu sunt un vaccin, dar ar putea fi administraţi persoanelor cu risc ridicat, cu scopul de a preveni contractarea COVID-19.

Citește și: