Zarzavaturi fără pretenţii

PĂTRUNJELUL e una dintre cele mai rezistente plante-condiment. Alege un ghiveci adânc şi larg, din lut, şi seamănă seminţele în turbă şi puţin nisip. Nu uita să pui pe fundul ghiveciului un strat de pietriş fin, să se scurgă mai uşor apa în farfurie. Pătrunjelul va răsări în câteva zile, dacă ţii ghiveciul la soare şi îl fereşti de frig. Nu îi trebuie prea multe îngrijiri, doar apă din belşug şi căldură.
Nici MĂRARUL nu e pretenţios. Creşte în orice sol, în afara celui lutos şi iubeşte lumina şi apa. Pentru el, trebuie să alegi un ghiveci cu găuri mari, să nu rămână prea multă apă la rădăcină, şi cel mai cald colţ din balcon sau din bucătărie. Ori de câte ori rupi crenguţe pentru mâncare, ciupeşte vârful plantei, să crească mai stufoasă. Mărarul este o plantă anuală, aşa că, anul viitor, va trebui să cultivi din nou seminţele.

Secretele plantelor aromatice

Seminţele de busuioc vor germina în cinci zile şi este bine să le semeni în pământ amestecat cu nisip. Rupe-i floricelele să nu se maturizeze prea devreme, deoarece plantele mai bătrâne devin lemnoase, iar frunzele lor, mai puţin fragede.
Rozmarinul este mai pretenţios şi este greu de cultivat din seminţe, pe balcon. Cel mai bine se înmulţeşte prin butaşi. Pune un butaş într-un pahar cu apă, la fereastră, să primească mult soare. Când prinde rădăcini, îl poţi planta într-un ghiveci alături de alte plante aromatice. Are nevoie de pământ de grădină, puţin nisip şi puţin praf de cretă, să fie solul alcalin.
Ca să te bucuri cât mai repede de o tufă bogată de cimbru,
fă rost de o rădăcină viguroasă de la cineva care are această plantă în grădină. Nu are nevoie de apă chiar în fiecare zi. Frunzele lui sunt mai aromate, dacă le culegi înainte ca planta să înflorească.