Potrivit acestuia, de la începutul stării de urgență au fost aplicate în România 290.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 570 de milioane de lei.

„Există un subiect în media că s-au dat multe amenzi și că pot fi mulți sau puțini bani 570 de milioane sau, mă rog, 285 de milioane dacă se plătesc toate amenzile. Vreau să spun că am discutat cu domnul prim-ministru și vom găși o formulă, un act normativ că toți acești bani să fie folosiți pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilități și pentru sistemul de sănătate publică.

Adică acești bani se încasează la autoritățile locale, nu le încasează ministerul sau Guvernul, ca să știe cei care ne ascultă, și autoritățile locale trebuie să le reorienteze spre zona de sănătate publică”, a declarat Vela la Realitatea Plus.

Guvernul a majorat, prin OUG 34/2020, nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei și 20.000 de lei, față de valorile inițiale, cuprinse între 100 și 5.000 de lei.

În același timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

Actul normativ permite contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la dată înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Mulțumit de cum s-au comportat românii de Paști

Ministrul de Interne s-a declarat mulțumit de „felul în care românii au fost responsabili și s-au comportat în această perioadă”.

„După cum vedeți, suntem la un timp suficient după sărbătorile pascale în care să realizăm că nu avem un vârf de pandemie. Asta înseamnă că, în perioada sfintelor sărbători, românii au fost și responsabili și au avut și grijă de cei dragi și fiecare s-a implicat că să îi protejeze pe cei dragi și pe sine, astfel încât, uitați, acum după perioada pascală, dacă nu am fi respectat regulile, am fi avut un vârf de pandemie, ar fi fost multe cazuri, foarte mulți pozitivi înregistrați și atunci nu am fi putut discuta acum ce facem peste două săptămâni și jumătate, în 15 mai.

Acest lucru se datorează nu ministrului Afacerilor Interne sau Guvernului neapărat sau măsurilor pentru care am fi și criticați și acuzați, meritul principal îl au cetățenii”, a adăugat ministrul Vela.

Menționăm că, joi, bilanțul persoanelor infectate a crescut cu 262, ajungând în prezent la 12.240. Peste 4.000 de persoane au fost declarate vindecate.

Vezi și De joi, 2 aprilie, se aplică noile amenzi pentru nerespectarea stării de urgență! Cât vei plăti dacă ești prins pe stradă fără un motiv acceptat de autorități

Citește și: