”Aștept să am casa mea!”, ”Vreau să îmi închei studiile de master!”, ”Am nevoie de un job mai bun!”, ”Mă simt eu însămi un copil!”, ”Vreau să îmi achit toate creditele!”. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care multe dintre femeile de astăzi amână momentul maternității până la 35 de ani sau chiar mai mult. Preocuparea pentru carieră, lipsa pregătirii psihice şi emoţionale pentru creşterea unui copil și lipsa unei situații financiare stabile sunt foarte frecvent în top pe lista noastră de priorități.

Nu mai suntem grăbite să ne asumăm rolul de mame. Statisticile arată, însă, că după 35 de ani, şansele de a rămâne însărcinată scad drastic. Fie că este vorba despre o sarcină obținută pe cale naturală, fie prin tehnici de reproducere umană asistată. Așadar, iată de ce ar trebui să vă doriți să deveniți mame de tinere:

Rezerva ovariană scade în timp

Rezerva ovariană cu care ne naștem, determinată genetic, este finită. Mai mult, ea scade pe măsura trecerii anilor, atât  cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ.  Odată cu aniversarea celor 35 de ani, atrezia foliculară (moartea celulară) este mai dramatică, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a rămâne însărcinată atât pe cale naturală, cât și prin proceduri de reproducere umană asistată, scade și ea.

“Stocul de ovocite al femeii este finit, pe când spermatogeneza este un proces continuu, nu există o limită. Teoretic, bărbaţii pot procrea la nesfârşit, ceea ce la femei nu este posibil.” spune dr. Cezara Bucur, medic în cadrul Columna Medical Center (http://www.cmed.ro), specialist cu peste 19 ani experienţă în domeniul reproducerii umane asistate.

Statisticile ne arată că, după 40 – 45 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic, iar rezerva ovariană la această vârstă este extrem de redusă. Rezerva de ovocite a unei femei nu este regenerabilă şi nu poate fi refăcută, odată epuizată. Estimarea rezervei ovariene poate fi realizată prin testul de sânge AMH.

Vârsta fertilă scade cu… vârsta

Sunt femei a căror fertilitate este afectată și de alți factori, pe lângă procesul normal de înaintare în vârstă. De pildă, ele fie se nasc cu o rezervă ovariană scăzută, fie modul de viață și factorii exogeni determină, în cazul lor, o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. Reducerea rezervei ovariene este cauzată și de afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervențiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi de un mod de viaţă defectuos. Fumatul și alimentaţia nesănătoasă sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapidă a stocului de ovocite. Fumătoarele ar trebui să știe că, din cauza acestui obicei, rezerva lor ovariană se epuizează cu 2 ani mai repede decât este programată genetic.

“Pe lângă bagajul genetic, dominant, e important modul de viață, modul în care suntem crescuți, începând din fragedă copilărie. Cum ne alimentăm în timpul sarcinii, cum îi creştem și cum îi hrănim pe copii, toate acestea au impact enorm asupra fertilităţii lor, ulterior. Aceste influențe ale factorilor exogeni asupra bagajului genetic poartă denumirea de efect epigenetic și se transmite de regulă peste o generație”, adaugă dr. Cezara Bucur.

Pericolul menopauzei precoce

Știm că menopauza este un proces biologic ce în mod natural ar trebui să se instaleze în jurul vârstei de 50 – 55 de ani, însă din păcate, sunt cazuri tot mai frecvente în care ea se poate instala și la femeile până în 45 de ani şi chiar până în 40 de ani. Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată precoce.

Menopauza genetică (Premature Ovarian Failure) este o patologie care se transmite genetic, ce determină ca din mamă în fiică să apară o tendinţă de a consuma ovulele mai repede sau de a avea un număr mai scăzut de ovule la naștere. Fumatul, alimentația, stresul, toate contribuie la epuizarea accelerată a ovocitelor, la atrezie. Atrezia ovocitară înseamnă faptul că ovocitele se consumă fără a parcurge ciclul lunar, de maturare, pe care ar trebui să-l aibă.

Testează-ți potențialul fertil

Problema infertilității, atât la femei, cât și la bărbați, este în creştere indiferent de ţară sau de categoria socială. Dacă acum zece ani, vârsta medie pentru conceperea primului copil era de 23 spre 26 de ani, în prezent aceasta a crescut la 29 – 30 de ani. Recomandarea medicilor este să ne testăm din timp potențialul fertil printr-o simplă analiză de sânge, pentru ca visul nostru de a deveni părinți să poată deveni realitate, la timpul potrivit.

Sursa foto: 123rf.com