Gripa se transmite foarte ușor de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate. Simptomele pot fi ușoare sau mai grave, în funcție de agresivitatea virusului și de starea de sănătate a persoanei infectate. Vârtsnicii şi bolnavii cronici, cu astm, afecțiuni pulmonare, cardiace, diabet, sunt mult mai expuși complicațiilor gripei.

Află când și unde se face vaccinul antigripal, ce contraindicații are, cum te ajută să ții gripa la distanță și care sunt posibilele reacții adverse ale acestuia!

Vaccinul antigripal, disponibil la medicii de familie din 15 octombrie 2017

Ministerul Sănătății  a anunțat că anul acesta va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin antigripal, care vor ajunge în cabinetele medicilor de familie până pe 15 octombrie. Vaccinul va avea tulpinile H1N1, H3N2 și B, iar instituția dă asigurări că acesta va corespunde cu normele biologice ale OMS (Organizația Mondială a Sănătății), precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Medicii de familie se arată însă îngrijorați de faptul că dozele de vaccin ar putea ajunge mult prea târziu în cabinete, însă ministrul Sănătății, Florian Bodog, îi asigură că nu vor fi întârzieri în ceea ce privește campania de imunizare contra gripei.

Sezonul de gripă începe cel mai devreme la începutul lunii octombrie și poate dura până în luna mai inclusiv.

Dacă te vaccinezi împotriva gripei, asta nu înseamnă neapărat că nu te vei mai îmbolnăvi. Aproximativ 90-95% dintre persoanele vaccinate vor fi protejate de infecţia gripală, în sensul că nu vor mai face deloc sau vor face forme uşoare de boală, iar 5-10% vor rămâne vulnerabili, din cauza afecțiunilor care pot slăbi sistemul imunitar.

Vaccinarea antigripală este cea mai bună cale de a reduce riscul de îmbolnăvire prin gripă și de răspândire a acesteia în comunitate. Cu cât mai mulți oameni se vaccinează, cu atât mai mic este riscul ca gripa să se transmită la ceilalți.

ATENȚIE! Gripa nu se tratează cu remedii naturale, dar unele simptome pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor, frecțiilor sau suplimentelor nutritive. De asemenea,  trebuie să stiți că antibioticele nu previn şi nu tratează gripa, dar se folosesc dacă apar complicaţii bacteriene şi numai la indicaţia medicului curant.

Vezi care este diferența dintre o simplă răceală și gripă, cum se manifestă fiecare!

Cum se manifestă gripa

În general, gripa se manifestă prin debut brusc cu febră sau temperatură normală plus unul sau mai multe din semnele următoare: frisoane, tuse, secreţie nazală apoasă, dureri de cap, dureri articulare şi/sau musculare. Forma uşoară de gripă poate dura 2-3 zile, forma medie 4–5 zile, forma complicată 7–10 zile, iar cea severă (cu complicaţii) 11-15 zile.

Cum funcționează vaccinul antigripal

Pe parcursul următoarelor 2 săptămâni de la vaccinarea antigripală, organismul va beneficia de noi anticorpi care îl vor proteja de tulpinile virusurilor gripei. De obicei, se realizează vaccinuri antigripale trivalente, adică au în compoziție substanțe care protejează de toate cele 3 tulpini ale virusului gripal: H1N1, H3N2 și virusul B.

Tipuri de vacin antigripal

Centrul pentru Control Bolilor (CDC) recomandă utilizarea vaccinurilor gripale injectabile trivalente si tetravalente.

Vaccinuri antigripale trivalente:

– Doze de vaccin trivalent standard (IIV3), fabricate cu ajutorul unui virus crescut în ouă. Sunt aprobate doze diferite pentru diferite grupe de vârstă. Cele mai multe doze sunt injectate în braț (intramuscular), dar pot fi administrate și cu ajutorul unui dispozitiv jet injector persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.
– O doză mare de vaccin trivalent, aprobată pentru persoanele peste 65 de ani;
– O doză de vaccin trivalent recombinată fără ou, aprobată pentru persoanele peste 18 ani;
– O doză de vaccin antigripal trivalent făcut cu adjuvant (un ingredient care dermină un răspuns imun mai puternic), aprobat pentru persoanele cu vârste peste 65 ani.

Vaccinuri gripale tetravalente:

– Doze de vaccin tetravalent, aprobate pentru a fi utilizate pe diferite grupe de vârstă
– Un vaccin antigripal tetravalent intradermic, care este injectat în piele, nu în mușchi, cu ajutorul unui ac mult mai mic decât în cazul vaccinului antigripal obișnuit. Este aprobat pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.
– Vaccin tetravalent care conține un virus crescut în culturi de celule, aprobat pentru persoanele cu vârste peste 4 ani.

Cine trebuie să se vaccineze împotriva gripei

Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP – Advisory Committee on Imunization Practices) din cadrul CDC recomandă vaccinarea împotriva gripei pentru toată lumea, începând cu vârsta de 6 luni. Vaccinul antigripal este indicat inclusiv pentru femeile însărcinate și persoanele bolnave cronic, care sunt cele mai expuse categorii de persoane la dezvoltarea complicațiilor gripei.

Cine nu trebuie să facă vaccinul antigripal: copiii sub 6 luni, persoanele care suferă de alergii severe la ingredientele din vaccin (de exemplu, la gelatină, antibiotice sau alți compuși).

Dacă ai alergie la ouă sau la oricare dintre ingredientele prezente în compoziția vaccinului antigripal, nu ezita să îi spui asta înainte medicului. De asemenea, cei cu sindromul Guillain-Barre trebuie să precizeze acest aspect medicului.

Categorii care riscă să dezvolte complicații, dacă nu fac vaccinul antigripal

Majoritatea oamenilor fac forme ușoare de gripă, care nu necesită îngrijire medicală specializată sau medicamente antivirale. De obicei, gripa trece de la sine în cel mult două săptămâni. Există însă și categorii de persoane mai predispuse la complicații ale gripei, unele dintre ele find chiar fatale. Pneumonia, bronșita, infecțiile sinusurilor și ale urechilor sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea. De asemenea, gripa poate înrăutăți simptomele astmului și ale afecțiunilor cardiace.

Categorii expuse riscului de complicații ale gripei sunt: copiii mai mici de 5 ani, în special cei sub 2 ani, adulții cu vârste peste 65 de ani, gravidele și lăuzele.

Complicațiile gripei apar îndeosebi în cazul în care persoana infectată are deja un diagnostic de: astm, epilepsie, accident vascular cerebral, retard mintal, distrofie musculară, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), fibrozî chistică, boli de inimă, anemie cu celule în seceră (siclemie), diabet de tip 2, afecțiuni renale sau hepatice, boli metabolisce, HIV, SIDA, cancer, obezitate.

Persoane care au prioritate la vaccinarea antigripală

Dacă dozele de vaccin sunt limitate, specialiștii au obligația să întocmească liste cu persoanele care au prioritatea în efectuarea vaccinului antigripal. Astfel, cei care sunt privilegiați sunt:

 • copiii între 6 luni și 4 ani
 • persoanele trecute de vârsta de 50 de ani
 • bolnavii de afecțiuni pulmonare, cardiovasculare, renale, hepatice, neurologice, hematologice sau metabolice
 • persoanele care sunt supuse chimioterapiei sau tratamentelor care reduc semnificativ capacitatea sistemului imunitar
 • femeile care sunt sau vor fi gravide în sezonul gripei și cele care tocmai au născut (până la 2 săptămâni)
 • copiii între 6 luni și 18 ani care urmează tratamente pe termen lung cu aspirină (au un risc mai mare de sindrom Reye dacă se îmbolnăvesc de gripă)
 • persoanele cu indice ridicat de masă corporală (peste 40)
 • personalul din sistemul sanitar
 • însoțitorii de copii sub 5 ani sau de adulți peste 50 de ani

Când trebuie să facem vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal trebuie făcut înainte ca virusul să se răspândească în comunități. Având în vedere că sunt necesare 2 săptămâni pentru ca anticorpii să își facă efectul, programează-te la medic pentru vaccinul antigripal la mijlocul toamei, de preferat în luna octombrie. Totuși vaccinul își păstrează efectele benefice și dacă este făcut în ianuarie sau chiar mai târziu. Copiii care au nevoie de două doze de vacin ar trebui vaccinați mai devreme, doarece între cele două doze trebuie să existe o pauză de cel puțin o lună.

Vaccinul antigripal poate fi făcut gratuit la orice cabinet de medicină de familie, în spitale, în școli sau licee și poate fi cumpărat și din farmacii.

Beneficiile vaccinului antigripal

 • previne îmbolnăvirea prin gripă și, în același timp, diminuează cu mult gradul de severitate al bolii
 • reduce riscul de complicații
 • protejează gravida și viitorul copil de gripă
 • îi protejează și pe cei din jurul tău

Posibile reacții adverse ale vaccinului antigripal

Vaccinul antigripal nu te îmbolnăvește de gripă, așa cum probabil ai auzit de multe ori, însă câteva reacții adverse pot apărea la câteva ore sau zile de la injecție. Acestea includ: umflarea și durerea zonei înțepate, febră (nu mult peste 38°C, care dispare la administrarea de antitermice uzuale), dureri de cap, articulare.

Sursa foto: Shutterstock