Vaccinarea este o armă de temut pentru cancerul de col. Este al doilea tip de cancer cel mai frecvent ȋntâlnit. După cancerul de sân. Și a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România. Anual, ȋn Europa, mai mult de 58000 de cazuri noi de cancer cervical sunt diagnosticate. Și 24000 de femei mor ca urmare a acestei boli. Printre factorii de risc cei mai implicați se numără: debutul vieții sexuale la o vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, partener cu multipli parteneri sexuali, fumatul, infecția cu HPV, screening inadecvat.

De ce apare cancerul de col

”Principala cauză de cancer cervical este infecția persistentă cu HPV (virusul papilloma uman). Acesta este detectat ȋn 99% din cazuri. La momentul actual au fost identificate 13 tipuri de HPV. Clinic fiind clasificate ȋn tulpini cu risc ȋnalt şi tulpini cu risc scăzut, pe baza oncogenității şi a puternicei asocieri cu cancerul de col uterin. Cel mai des ȋntâlnite au fost tulpinile 16 şi 18. Acestea sunt responsabile de 70% din cancerele de col uterin.”, explică Dr. Mirela Leluțiu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul European Polisano.

Deşi unele forme de cancer cervical sunt asimptomatice, în anumite cazuri, pot exista simptome. Printre acestea se numără: sângerări vaginale anormale (după un contact sexual, ȋntre menstruații, sau după instalarea menopauzei), scurgeri vaginale neobişnuite (apoase, urât mirositoare), precum şi dureri pelvine şi usturimi la urinare. Multe din aceste semne se găsesc ȋn condiții medicale comune. Totuşi asta nu ar trebui să amâne programarea la medicul ginecolog.

Vaccinarea este bună

”Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt consecința raporturilor sexuale. Astfel, ȋntârzierea debutului vieții sexuale, limitarea numărului de parteneri sexuali sunt strategii de evitarea sau limitare a infecției cu HPV. Utilizarea prezervativelor este recomandată pentru transmiterea infecțiilor sexuale ȋn general. Dar ȋn prevenirea transmiterii HPV este mai puțin sigură. Deoarece prezervativele nu acoperă ȋn ȋntregime tegumentul anogenital. Care poate fi infectat.

Ȋn prezent există trei tipuri de vaccinuri aprobate pentru prevenirea infecției cu HPV şi a neoplaziei. Gardasil 9 este o variantă nouă de vaccin. Care oferă imunizare ȋmpotriva a nouă tulpini HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58).  Se recomandă ca orice tip de vaccin să se facă cât mai timpuriu, ȋncepând cu vârsta de 11-13 ani. Dar şi pentru vârstele de 13-26 de ani, ideal ȋnainte de debutul vieții sexuale. Gardasil este aprobat a fi folosit şi ȋn cazul băieților, respectiv bărbaților cu vârste cuprinse ȋntre 9 şi 26 de ani. Pentru profilaxia condilomatozei genitale şi a cancerului anal.”, spune dr. Leluțiu.

O metodă bună de prevenire a cancerului de col uterin constă ȋn identificarea precoce a leziunilor precanceroase printr-un screening eficient efectuat ȋncepând de la vârsta de 21 de ani. ”Acesta presupune efectuarea periodică a testului Papanicolau convențional sau ȋn mediul lichid. Testul Papanicolau trebuie programat ȋnafara perioadei menstruale şi cu minim 24-48 de ore ȋnainte evitate contactele sexuale, irigațiile vaginale şi folosirea tampoanelor interne”, precizează specialistul.

Sursa foto: 123rf.com