Decembrie e luna marilor provocări, mai ales pentru părinți. ”Febra” Sărbătorilor se face simțită încă din primele zile ale lunii. Când copiii își pregătesc cu grijă ghetuțele pentru Moș Nicolae. Și se termină abia după ce s-au ivit zorii zilei Noului An… Momente frumoase de familie, pe care sigur nu le dorim umbrite de febra celor mici, cauzată de diversele afecțiuni de sezon. Una dintre cele mai temute este gripa. Nu numai pentru disconfortul pe care îl creează, ci și din cauza riscului ca ea să atingă, în scurt timp, întreaga familie.

De la primele semne, la complicații serioase

 Gripa este o boală infecţioasă virală foarte contagioasă. Virusul gripal se transmite foarte ușor, prin acele picături ”Flugge” care însoțesc tusea sau strănutul. Și mai rar prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale bolnavilor. De aceea, este bine să evităm contactul apropiat cu persoanele suspecte de gripă.”, avertizează dr. Anca Vidrighin, medic primar pediatru la Spitalul European Polisano

Gripa debutează după o perioadă de incubaţie de 1-5 zile. Și se manifestă prin febră, dureri musculare, nas înfundat şi tuse. Din păcate, tabloul clinic nu se limitează doar la atât, în anumite cazuri putând exista complicații precum pneumonie, sinuzită, otită sau chiar  endocardite sau encefalite. Pentru a elimina disconfortul cauzat de gripă, dar și pericolul agravării simptomelor, medicii recomandă vaccinarea antigripală.

Miturile referitoare la vaccinarea antigripală au fost desființate

Campaniile de vaccinare antigripală încep la începutul lunii octombrie şi durează până în luna mai. ”Persoanele din grupa de risc (copii, vârstnici etc.) se recomandă a fi vaccinate până la finele lunii decembrie”, ne recomandă dr. Anca Vidrighin.

Există 2 tipuri de vaccin antigripal, cel mai folosit fiind vaccinul trivalent gripal inactivat ce conţine 3 tulpini de virus inactivat tip A(H1N1), tip A(H3N2) şi tip B şi vaccinul viu atenuat. ”Vaccinul antigripal se administrează intramuscular, iar reacţiile adverse posibile la administrarea acestui vaccin pot fi în general locale: durere, roşeaţă și, foarte rar, (doar 1% din cazuri) se pot solda cu apariţia unor manifestări sistemice care pot semăna cu gripa. Mitul conform căruia cei care se vaccinează antigripal fac gripă este doar atât: un mit. Vorbim despre 1% dintre cei vaccinați și despre o intensitate minoră a simptomelor. Aceste posibile efecte adverse pot dura doar 1 – 2 zile și sunt cu mult diminuate față de simptomele unei gripe propriu-zise”, spune specialistul.

Eficacitatea vaccinului este strâns corelată cu vârsta şi starea de sănătate a beneficiarului, precum şi cu similitudinea dintre tulpină/ tulpinile conţinute în vaccin şi cele circulante. Vaccinul antigripal își menține eficiența timp de 6 luni și pot fi administrat atât adulților, cât și copiilor cu vârsta de peste 6 luni. Specialiștii recomandă administrarea anuală a acestui tip de vaccin, mai ales categoriile cu risc, și din cauza faptului că tulpinile pot să difere de la un sezon la altul.

Sursa foto: 123rf.com