Infecția persistentă cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 6 tipuri de cancer. Dintre acestea, cancerul de col uterin este cel mai frecvent. Și este urmat de alte localizări: anal, vaginal, penian, vulvar și orofaringian.Vaccinarea anti-HPV poate reduce până la 90% infecția cu tipurile HPV incluse în vaccin. În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, la nivel global, aproape o jumătate de million de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite prin vaccinarea anti-HPV.

Cancerul de col ucide în tăcere

În fiecare an, în Europa, apar 31.000 de cazuri de cancer de col uterin noi. Iar infecția persistentă cu o tulpină cu risc oncogenic crescut este responsabilă. În țara noastră, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei. Și este prima cauză de deces pentru femeile cu vârste între 15 și 44 de ani!

Infecția cu HPV este frecventă: se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puțin un tip de HPV.  De aceea, HPV a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel global.

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenție primară a infecției cu HPV. Este recomandată la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare. Și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

Cum ajută vaccinarea anti-HPV

În cei peste 10 ani de la debut vaccinărea anti-HPV și-a dovedit eficiența. În reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut. Dar și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18. În țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă. Și reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut. Și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor pre-canceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80%.

Te temi de vaccin?

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de imunizare. Și începerea vaccinării fetelor și băieților începând cu 11 sau 12 ani. Având în vedere prevalența infecției cu HPV la nivel mondial, dar mai ales național, este important să ne aliniem recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății ce vizează  prevenția împotriva bolilor provocate de această infecție. Dar și tendințelor la nivel european de îmbunătățire a programelor naționale de imunizare.

Atunci când Organizația Mondială a Sănătății susține că prevenția cancerului de col uterin trebuie tratată ca o prioritate de sănătate publică, atunci când 27 din cele 28 țări membre ale Uniunii Europene oferă finanțare pentru programe naționale de imunizare anti-HPV, este necesar să ne întrebăm ce putem face mai bine pentru a proteja fetițele și femeile din România de efectele devastatoare ale bolilor provocate de HPV.”, susține Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății de Microbiologie.

Vaccinul nonavalent este mai puternic

În România, este de acum disponibil vaccinul nonavalent anti-HPV. Este singurul capabil să asigure o protecție superioară împotriva cancerului cauzat de prezența HPV. Mai exact, este de așteptat ca vaccinul nonavalent să protejeze împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin. Ne ferește de 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS).

Înlătură riscul pentru 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3). Protejează împotriva a 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3).

Poate elimina 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3). Elimină riscul pentru 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV. 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3)  și 90% din cazurile de veruci genitale pot dispărea.

Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, doar România nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare.

Sursa foto: 123rf.com