Femeile care au un diagnostic de cancer, indiferent că vorbim de cancer de sân sau de col uterin, se pot vaccina anti Covid-19, dacă nu au alte contraindicații menționate de producător. „Pacientele  cu afecțiuni oncologice reprezintă o urgență pentru vaccinarea anti Covid.”,  subliniază prof. dr. Gheorghe Peltecu.

De ce e necesară vaccinarea anti-Covid

„Această recomandare de vaccinare se referă atât la femeile diagnosticate, dar care nu au început tratamentele specific: chirurgie, radioterapie sau chimioterapie, cât și la cele care au început unul dintre tratamentele adjuvante sau au fost operate. ”, spune prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic ginecolog cu supraspecializare în chirurgie ginecologică oncologică.

Medicul spune că vaccinarea poate fi făcută cu oricare dintre vaccinurile oferite de sistemul național de sănătate. Neîncrederea în vaccinare reduce numărul celor vaccinați, întârzie atingerea obiectivului de imunizare de masă și prelungește pandemia. În plus, „crește riscul individual al persoanei nevaccinate.”, completează medicul.

Chimioterapia și vaccinul anti Covid

O întrebare des întâlnită la femeile diagnosticate cu un tip de cancer ginecologic este dacă vaccinul poate influența în vreun fel tratamentul chimioterapeutic și când se pot vaccina. În această situație, vaccinarea se poate face la jumătatea drumului între două cure de tratament. Profesorul Peltecu spune că: „ Nu se recomandă vaccinarea în imediata apropiere a începerii urmatoarei cure de tratament pentru a minimaliza confuzia între potențialele efecte secundare ale vaccinului sau ale medicației citostatice. NU vor fi vaccinate bolnavele care așteaptă un transplant de organ sau cele pentru un transplant de celule stem. Pentru acestea vaccinare se va propune la 3 luni după transplant.”

Apar reacții secundare?

Reacțiile secundare post vaccinare la o pacientă oncologică nu sunt diferite față de femeia sănătoasă. În principiu nu sunt reacții secundare semnificative. Pot să apară dureri la locul injectării, astenie și în rare cazuri, febră. Atunci când apare febra, se recomandă paracetamol și hidratare. De asemenea, odihna este la fel de importantă.

Sursa foto: 123rf