Include ridichea neagră în dieta ta pentru a trata tusea, detoxifica sângele și ficatul, regla tensiunea arterială și preveni constipația. În plus, ridichea neagră ajută la scăderea în greutate și reduce nivelul colesterolului. Se crede, de asemenea, că ridichea neagră are potențialul de a preveni cancerul.

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Detoxifică sângele

Dacă mănânci ridiche neagră, poți elimina agenții toxici prezenți în sângele și în măduva osoasă. Ridichile negre susțin activitatea ficatului și a sistemului limfatic. Tot ce mănânci sau bei este procesat de ficat pentru a filtra toxinele și a le elimina din organism.

Atunci când iei medicamente, cum ar fi paracetamolul sau antibioticele, ficatul ar putea fi suprasolicitat. La fel, în cazul unei alimentații bogate în grăsimi sau a excesului de alcool.

În acest caz, toxinele se acumulează în ficat și creează radicali liberi care dăunează celulelor sănătoase din organism. Acestea reduc, de asemenea, puterea de detoxifiere a ficatului, conducând la o serie de probleme de sănătate. Ficatul are nevoie de anumiți antioxidanți pentru a elimina toxinele. Aici ajută ridichile negre.

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Reglează tensiunea arterială

Bogate în fibre, ridichile negre pot juca un rol important în reducerea hipertensiunii arteriale. Studiile au observat că o dietă bogată în fibre poate reduce semnificativ și chiar poate preveni hipertensiunea, în special la persoanele mai în vârstă. Cu toate acestea, ridichile negre nu vor fi suficiente. Pentru a regla tensiunea arterială, include și alte alimente bogate în fibre în dieta ta (ex. citrice, broccoli și mazăre).

Cum ții colesterolul  sub control prin metode naturale

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Reduc nivelul de colesterol

Ridichea neagră este benefică celor care au un nivel ridicat de colesterol. Sucul extras din rădăcina de ridiche neagră posedă proprietăți antioxidante care gestionează metabolismul lipidic (colesterolul și grăsimea) și reduc riscul de hiperlipidemie. Efectul său asupra ficatului ajută și în acest sens, deoarece ficatul este responsabil pentru eliminarea colesterolului rău.

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Stimulează sistemul imunitar

Ridichea neagră conține antioxidanti precum vitamina C. De aceea, îmbunătățește imunitatea. Ca urmare, consumul de ridiche neagră ține infecțiile la distanță și reduce reduc durata bolilor. Cum prea bine se știe, ridichea neagră este unul dintre cele mai comune remedii pentru răceala și tusea comună.

Gătește ridichi gratinate!

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Previne constipația

Ridichea neagră este cunoscută și pentru ajută la tratamentul tulburărilor digestive. Conținutul de fibre ajută la reducerea constipației. În plus, sucul de ridiche neagră îmbunășește digestia.

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Te ajută să slăbești

Dacă te străduiești să slăbești, consumă ridiche neagră. Fiind bogată în fibre, sporește saturația și reduce șansele de supraalimentare. Acest lucru reduce numărul de calorii suplimentare pe care le consumi, facilitând astfel pierderea în greutate.

Utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă: Folosite și pentru vindecare cancerului

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Ridichile sunt cultivate de peste 4.000 de ani, iar calitățile lor vindecătoare sunt cunoscute încă din vechime. În Grecia Antică exista o zicală: „dacă guliile merită greutatea lor în plumb, iar sfeclele, greutatea lor în argint, ridichile ar merita, desigur, greutatea lor în aur”. Părintele istoriei, Herodot, arată că sclavilor care clădeau piramidele li se dădeau, alături de usturoi, şi ridichi, ceea ce îi ferea de boli. În Evul Mediu se folosea pentru „eliminarea din viscere a tumorilor maligne” şi drept antidot în otrăviri.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com