Uscăciunea vaginală înseamnă reducerea secreţiei normale la nivelul vaginului. Acest lucru nu este prezent doar în cazul femeilor aflate la menopauză. Femeile tinere își pot crea această problemă în cazul în care iau anticoncepţionale, alăptează, iau antidepresive, antihistaminice, medicamente pentru astm, anxietate sau sunt alergice la substanţele chimice din produsele de igienă feminină. Una din două femei peste 45 de ani, la nivel mondial, suferă din această cauză. Iar imapctul este major, atât asupra calității vieții sociale, cât, mai ales, asupra vieții de cuplu.

De ce apare uscăciunea vaginală?

Te poți confrunta, de asemenea, cu uscăciunea vaginală, din cauza unei afecţiuni ale glandelor Bartholin. Aceste glande sunt situate în interiorul vaginului. Uneori, ele se pot înfunda ceea ce duce la un vagin uscat. Tratamentul depinde de cauza descoperită după controlul specialistului.

Pe de altă parte, AVP (atrofia vaginală sau vaginita atrofică postmenopauză) este o inflamaţie a pereţilor vaginului. Este cauzată de lipsa de estrogen care apare la femeia aflată la menopauză. Vaginul începe să se subţieze, devine uscat şi dureros. Medicul va oferi acest diagnostic după un examen pelvian. Tratamentul include, de obicei, estrogen vaginal, lubrifianţi vaginali, iar hidratarea corespunzătoare este foarte importantă.

Printre femeile predispuse la apariția acestui fenomen se numără cele care nu au avut deloc nașteri pe cale naturală (vaginală), fumătoarele, consumatoarele de alcool, persoanele foarte stresate, cele care suferă de diabet, astm sau depresie. Și femeile care au trecut prin tratamente împotriva cancerului, în special după extirparea ovarelor, pot avea astfel de probleme.

Cum se tratează

Standardul terapeutic în tratamentul vaginitei atrofice constă în creme cu estrogeni. Însă, sunt femei care nu-și doresc să urmeze terapii hormonale sau al căror organism nu suportă astfel de tratament, Spre exemplu, persoanele cu tumori de natură estrogenică, nu pot fi tratate astfel. Mai mult decât atat, uscăciunea vaginală, netratată corespunzător, poate avea complicații destul de grave, precum infecțiile bacteriene și fungice, fisuri ale pereților vaginali, sângerare și durere la contactul sexual. Pentru aceste femei există soluții sub formă de geluri care, din păcate, după utilizare, usucă și mai mult regiunea sensibilă. Din fericire, crema hidratantă Vagisan este unicul produs care reușește să hidrateze, atât pe interior, cât și la exterior, regiunea intimă, așa încât uscăciunea vaginală să nu mai creeze probleme.

Sursa foto: 123rf.com