Beneficiile pentru sănătate ale urzicilor au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri. Urzica este o plantă medicinală folosită din cele mai vechi timpuri. Egiptenii antici o foloseau pentru a trata artrita și durerile de spate, în timp ce trupele romane se frecau cu urzici pe corp pentru a se încălzi.

Numele științific, ”Urtica dioica”, provine din cuvântul latin ”uro”, care înseamnă „a arde”. I se spune așa deoarece frunzele sale pot provoca o senzație de arsură temporară la contact.

Urzica – Beneficii: Ce conțin urzicile

Frunzele și rădăcina de urzică oferă o mare varietate de substanțe nutritive, inclusiv:

• Vitamine: Vitamine A, C și K, precum și câteva vitamine din grupul B;

• Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu;

• Grăsimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic;

• Aminoacizi: toți aminoacizii esențiali;

• Polifenoli: quercetină și alți flavonoizi;

• Pigmenți: beta-caroten, luteină și alți carotenoizi.

Mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți.

Aceștia îți ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi care provoacă îmbătrânire prematură, cancer și alte boli. Studiile indică faptul că extractul de urzică poate crește nivelul de antioxidanți din sânge.

Beneficiile pentru sănătate ale urzicilor: Reduc inflamațiile

Inflamația este modul în care corpul tău se vindecă și combate infecțiile.

Cu toate acestea, inflamația cronică poate provoca probleme de sănătate. Urzica are o varietate de compuși care o pot reduce.

În studiile efectuate pe animale și în eprubetă, urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatorii multipli prin oprirea producției lor.

În studiile efectuate pe oameni, aplicarea unei creme de urzică sau consumul de extract de urzică ameliorează afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.

Printre celelalte beneficii, urzica ajută la tratarea problemelor de urinare pe termen scurt și lung. La bărbați, poate ajuta la reducerea inflamației prostatei. În plus, extractele de urzică pot inhiba inflamația care declanșează alergiile sezoniere.

Aceasta include blocarea receptorilor de histamină și oprirea celulelor imune de la eliberarea substanțelor chimice care provoacă simptome alergice.

Înțepăturile de urzici, benefice pentru sănătate

Deși sunt tare neplăcute, până și înțepăturile de urzici pot avea efecte benefice asupra sănătății. Înțepăturile cauzate de urzică pot să îmbunătățească starea de sănătate a celor ce suferă de reumatism sau gută.

Beneficiile pentru sănătate ale urzicilor: Pot scădea tensiunea arterială

Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru tratarea tensiunii arteriale crescute. În primul rând, poate stimula producția de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator. De aceea, relaxează mușchii vaselor de sânge, ajutându-le să se lărgească. În plus, urzica ajută inima să se destindă prin reducerea forței contracțiilor.

Alte beneficii pentru sănătate ale urzicilor

Urzica poate oferi alte beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv:

• Reduce sângerărilor: s-a constatat că medicamentele care conțin extract de urzică reduc sângerările excesive, mai ales după o intervenție chirurgicală.

• Protejează ficatul: proprietățile antioxidante ale urzicii pot proteja ficatul împotriva deteriorării cauzate de toxine, metale grele și inflamații.

• Acționează ca un diuretic natural: Ajută corpul să elimine excesul de sare și apă, care, la rândul său, ar putea scădea temporar tensiunea arterială.

• Vindecarea rănilor și arsurilor: aplicarea cremelor de urzică poate sprijini vindecarea rănilor, inclusiv în arsuri.

Contraindicații urzici – Efecte secundare potențiale

Consumul de urzici uscate sau fierte este, în general, sigur. În cazuri rare, există oameni care pot avea o reacție alergică severă.

Discută cu medicul înainte de a consuma suplimente alimentare care conțin urzică, dacă iei unul dintre următoarele  medicamente: pentru tensiunea arterială, pentru diabet, anticoagulante, diuretice, litiu.

Citește și: Cum să faci salată de urzici crude fără să usture!

Urzica: Beneficii și cum să consumi urzicile

Află cum să le consumi pentru a profita la maximum de beneficiile pentru sănătate ale urzicilor. Urzica este foarte ușor de adăugat în meniul tău.

Frunzele uscate și florile pot fi infuzate pentru a prepara un ceai de urzică delicios. Frunzele și rădăcinile proaspete pot fi gătite și adăugate în supe, tocănițe, smoothie-uri și salate.

Atenție, frunzele proaspete pot provoca iritații. Mai există diverse produse din frunze uscate / liofilizate, capsule, tincturi și creme. Unguentele de urzică sunt adesea folosite pentru a calma simptomele osteoartritei.

Ceaiul de urzică – Beneficii

Ceaiul de urzică este bogat în antioxidanți, precum carotenoizi, terpenoizi și polifenoli, compuși chimici naturali ce se găsesc în multe plante.
Aceștia joacă un rol important în prevenirea și gestionarea bolilor precum diabet, cancer sau a bolilor cardiovasculare.

Ceaiul de urzică de poate ajuta să ții alergiile de sezon sub control, având proprietăți antihistaminice.

Ceaiul de urzică poate reduce inflamația din corp și combate efectul artritei, osteoartritei și a sindromului colonului iritabil.

Ceaiul de urzică de poate ajuta în scăderea tensiunii arteriale și este totodată și o sursă bogată de nutrienți, precum caroten, vitaminele C și K, potasiu sau calciu.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale unei diete vegetariene

Beneficiile pentru sănătate ale urzicilor: antianemice și digestive

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Urzica stimulează secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice. Are un conținut ridicat de clorofilă, fier și vitamina C. Accelerează generarea de hematii și este de real folos în anemii.

Frunzele foarte tinere se pot consuma sub formă de salată împreună cu frunze de păpădie și salată verde, cu puțin ulei și lămâie. Se poate face și suc. Se bea amestecat cu apă (o parte suc de urzică, cinci părți apă). Se beau zilnic 80-100 ml. Se poate face și infuzie din frunze uscate din una-două linguri la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.  

Sursa foto: 123rf.com