75% dintre copiii până la 3 ani fac infecții ale urechii care duc la deficiențe de auz, pentru că nu sunt vaccinați.

Urechea este un organ de o nebănuită sensibilitate şi complexitate, atât prin structură, cât şi prin funcţii legate de auz şi echilibru. De aceea, trebuie îngrijită cu o deosebită atenţie pentru a nu ajunge la boli grave, cum sunt otita, otoscleroza sau chiar surditatea.

Urechea este formată din trei segmente distincte: externă, medie şi internă.

Urechea externă este alcătuită din: pavilionul auricular (cu o structură specială pentru captarea maximă a undelor sonore din afară) şi conductorul auditiv extern.

Urechea medie cuprinde o cavitate numită casa timpanului, limitată spre exterior de o membrană, iar spre interior de un sistem de cavităţi mastoidiene şi de rinofaringele, prin intermediul trompei Eustachio. Aici se găseşte lanţul oscioarelor auditive (scăriţa, ciocanul şi nicovala), perfect articulate între ele pentru a asigura transmiterea vibraţiilor sonore.

Urechea internă (numită labirintul) este formată din seria de cavităţi săpate în stânca osului temporal ce conţin un lichid numit endolimfă. Aici se găsesc celule dotate cu perişori şi cristale, cu funcţii de senzori ce dictează omului sensul de mers (stânga, dreapta), ritmul mersului (încet, rapid) şi păstrarea echilibrului.

În partea anterioară a labirintului există melcul, iar în cea posterioară se găsesc trei canale semicirculare. Pe peretele extern al labirintului osos se află fereastra ovală, acoperită de talpa scăriţei şi fereastra rotundă acoperită de o membrană cu rol important în funcţia auditivă.

La fiecare schimbare de sezon se produc transformări în organism. Dacă despre alergii, dureri osoase ori alte boli specifice se vorbește des și știm cum să prevenim apariția lor, despre una dintre cele mai răspândite dintre ele nu s-a prea auzit. Culmea, se răzbună pe urechi!

Înfundarea uneia sau a ambelor urechi poate avea mai multe cauze.

Disconfortul cauzat de senzația de ureche înfundată nu este major, însă dacă nu dispare în câteva minute sau ore, poate deveni de-a dreptul enervant.

Odata ce reușești să identifici cauza care a determinat înfundarea urechilor, vei știi și cum să rezolvi această problemă. Daca urechea nu se desfundă în câteva zile, indiferent de remediile încercate, e obligatoriu să mergi la un medic specialist în ORL

 

Ce anunță senzația de urechi înfundate


Cu toate că nu este vorba despre o afecțiune gravă, catarul trompei lui Eustachio este o infecție foarte neplăcută. Pe lângă ea, pot apărea otite, sinuzite și alte boli ce țin de sfera ORL, cu efecte supărătoare asupra auzului. Canalul care unește timpanul cu faringele și cavitatea nazală poartă numele de trompă auditivă sau trompa lui Eustachio, după numele marelui savant care a descoperit-o. Aceasta face legătura cu aerul din exterior, motiv pentru care, la orice schimbare a presiunii atmosferice, simțim senzația de urechi înfundate. Cel mai cunoscut exemplu este cel din timpul zborului cu avionul, mai ales la decolare și la aterizare, la fel ca și în telecabină sau lift.

Mulți dintre cei care călătoresc cu avionul se plâng frecvent de probleme cu urechile. De obicei, este vorba despre supărări minore, dar pot să apară durerea temporară și pierderea auzului. Transformă călătoria cu avionul într-o experiență confortabilă învățând cum să echilibrezi presiunea din urechi!

Aceeași senazție neplăcută se produce și când suflăm nasul cu putere, când ne reținem strănutul sau hohotele de râs. În lipsa aerului extern, trompa lui Eustachio se închide, iar aerul din interior presează timpanul. Acest fenomen duce la transportarea bacteriilor și virusurilor din cavitatea nazală către ureche. Prin urmare, se produce inflamația și infecția locală, în termeni medicinali, catar. Aceasta poate chiar închide orificiul trompei, oprind aerisirea timpanului. În consecință, apare senzația enervantă de înfundare a urechii, slăbirea auzului.

 

De ce pocnesc urechile?


În mod normal, atunci când înghițim, se produce un pocnet ușor în ureche. Acest lucru se întâmplă deoarece o bulă mică de aer intră în urechea medie.

Bula de aer trece prin trompa lui Eustachio, un canal de dimensiunea unui creion, care face legatura între nas, zona din spate și urechea medie.

Trompa lui Eustachio are rolul de a egaliza presiunea aerului din urechea medie și exteriorul corpului. Actul de a înghiți sau de a căsca va deschide trompa lui Eustachio și va permite aerului să treacă înspre și în afara urechii medii.

 

Cauze comune ale urechilor înfundate


Formarea unui dop de ceară în ureche – ceara are rolul de a curăța canalul urechii și de a impiedica agenții externi să pătrundă în interiorul acesteia. Dacă, din diverse cauze, ceara se întărește și formează un dop, poate apărea senzația de ureche înfundată, care este însoțită de afectarea auditivă. Alte simptome ce sunt asociate cu urechea înfundată pot fi, în aceasta situație: amețeala ori țiuitul urechilor. Un medic va scoate dopul din urechea afectată.

Cerumenul sau ceara din urechi este produsă de ureche în scop de protecție. În conductul auditv extern există două tipuri de glande, cele ceruminoase (care produc ceară) și cele sebacee (care produc sebum), care împreună produc cerumenul. In funcție de predominanța unuia din tipurile de glande, ceara poate fi uscată sau lichidă. Scopul cerumenului este acela de a proteja pielea conductului auditiv extern prin crearea unei pelicule subțiri la suprafața acesteia. Această peliculă oprește praful și alte particule prezente în aer să intre în ureche și are și, într-o mică măsură rol antibacterian, oprind dezvoltarea unei otite externe la cel mai mic contact cu bacteriile. Așadar, ceara din urechi este benefică și curățarea ei în totalitate poate fi contraproductivă. Absența ei din ureche produce mâncărimi și iritații ale pielii conductului auditiv extern. Astfel curățarea urechii nu trebuie făcută decât în exterior și doar la intrarea în conductul auditiv extern. Ceara este împinsă spre exterior de mișcările de mestecare și înghițire, astfel încât ajunge la intrarea în ureche de unde poate fi curățată în securitate. Introducerea oricăror obiecte în ureche este atât inutilă cât și periculoasă. Utilizarea bețișoarelor de urechi nu face decât să împingă ceara spre timpan și să formeze un dop. De asemenea, orice obiect introdus în ureche poate răni pielea conductului sau poate perfora timpanul. În plus, orice manipulare a pielii conductului, inclusiv cu degetele, provoacă o creștere a producției de ceară, ca măsură de apărare.

Diagnostic

Dopul de ceară este poate cea mai frecventă cauză de scădere lejeră a auzului. Dopurile pot fi de doua feluri: de ceară clasic sau dop epidermic compus din cerumen și resturi de piele. Constatarea prezenței unui dop se face prin examinarea urechii cu otoscopul sau microscopul de consultație. Dopul de ceară se situează în general în treimea externă a urechii, în timp ce dopul epidermic este situat mai adânc, e dur, aderent de piele, creează ca un mulaj al conductului și poate ajunge până la timpan.

Cauze

Dopurile de ceară se formează la persoane care produc mai multă ceară, fără să cunoaștem cauza exactă a acestei hiperproducții. De asemenea, ele pot fi provocate prin încercările de curățare excesivă a conductului auditiv extern, cu bețișoare de urechi sau alte obiecte, cu care nu se reușește decât împingerea cerumenului spre timpan și formarea unui dop. Uneori, dopul de ceară poate conține corpuri străine rămase în conduct, cum ar fi o bucățică de vată uitată acolo. Prezența firelor de păr în exces la intrarea în ureche mai poate fi o cauză a formării dopurilor de ceară.

Tratament

Extragerea dopurilor de ceară este considerată o manevră medicală, ce trebuie făcută de un specialist. Utilizarea spray-urilor disponibile în farmacii este discutabilă. În cele mai multe cazuri nu au efectul dorit și oricum nu trebuie utilizate decât atunci când există certitudinea că nu sunt răni la nivelul pielii conductului și timpanul este întreg. Dacă timpanul nu este întreg și există o comunicare cu urechea medie (o gaură în timpan, de care pacientul nu știe), crește riscul provocării unei infecții în urechea medie. De asemenea, umiditatea care rămâne în conductul auditiv extern după utilizarea unui astfel de spray poate favoriza dezvoltarea unei infecții, cu apariția unei otite externe.

La extragerea unui dop de ceară se pot folosi fie aspiratorul medical cu canule adaptate utilizării în ureche, fie diverse instrumente concepute special pentru a fi utilizate în conductul auditiv extern. Gesturile se fac la vedere, utilizând microscopul de consultație, pentru a fi în perfectă siguranță.

Uneori, dupa extragerea unui dop epidermic, pielea conductului poate fi iritată și poate necesita îngrijiri suplimentare.

 

Infundarea trompei lui Eustachio – trompa lui Eustachio este canalul care face legătura dintre ureche și gât. Fluidele și mucusul din ureche curg prin acest canal, care se află în spatele gâtului, apoi sunt înghițite. Însă fluidele uneori se pot bloca la nivelul trompei lui Eustachio, înfundând astfel urechea. Acest blocaj se petrece, de cele mai multe ori, pe fondul unei infecții precum o răceală, o gripă sau sinuzită ori rinită alergică. Dacă este vorba despre înfundarea trompei lui Eustachio, simptomele care acompaniază urechea înfundată sunt: congestia nazală, strănut, tuse ori durere în gât.

Cel puțin o dată în viață ai ajuns la medic cu urechile înfundate sau cu acea senzație de țiuit. Fie că a fost vorba despre urmările unei răceli sau chiar despre o alergie, problema a fost, invariabil, identificată la trompa lui Eustachio.

Ce este trompa lui Eustachio?

Trompa lui Eustachio reprezintă un canal mic, fin, care leagă urechea medie de faringe. Rolul său este de a echilibra presiunea din urechi și de a conduce fluidul din urechea medie, acea zonă a urechii din spatele timpanului, către faringe. De regulă, acest conduct stă închis, dar se deschide atunci când înghițim, mestecăm sau căscăm. Deschiderea lui este provocată de mișcările faringelui, iar aerul este condus din faringe în ureche, înlocuind astfel, aerul resorbit de mucoasa urechii.

Acest mic tub se înfundă, din când în când, din diverse motive. Este momentul în care noi simțim urechile în înfundate sau auzim acel țiuit, iar medicii numesc această problemă disfuncția trompei lui Eustachio. Este, de altfel, o afecțiune des întâlnită și, în funcție de ceea ce a provocat-o, poate trece de la sine sau prin tratament, în urma consultului de specialitate.

Sunt câteva simptome care indică disfuncția trompei lui Eustachio. Așadar, dacă îți simți urechile înfundate, ai acea senzație de urechi pline, durere, nu mai auzi bine sau auzi înfundat, ai senzația unui țiuit (cunoscut sub numele de tinitus), te gâdilă urechile, te confrunți, cel mai probabil cu o afecțiune la trompa lui Eustachio. Persistența problemelor diferă, de la caz la caz, în funcție de cauzele care au dus la aceste simptome. Dacă este vorba despre schimbarea de altitudine, cu siguranță auzul tău va reveni la normal când și tu vei reveni cu picioarele pe pământ. Însă, dacă este vorba despre o răceală sau alte afecțiuni, simptomele vor fi de durată.

Care sunt cauzele care duc la afecțiuni ale trompei lui Eustachio

Așa cum spuneam mai sus, o alergie, schimbarea de altitudine sau răceala comună pot duce la apariția simptomelor, pentru că trompa lui Eustachio se poate inflama sau umple cu mucus. În general, persoanele care se confruntă des cu sinuzite au probleme și cu trompa lui Eustachio.

Însă, dacă mergeți în drumeții, stați câteva zile pe munte, sunteți în avion, într-un roller-coaster sau în lift, veți putea experimenta aceleași simptome.

Ce factori repezintă un risc pentru trompa lui Eustachio

Obezitatea

Măcar o dată în viață, oricine poate avea probleme cu trompa lui Eustachio, însă sunt persoane mai predispuse la o astfel de afecțiune, cum ar fi, de exemplu, pacienții cu obezitate (acumulările de grăsime se pot depozita și pe pereții trompelor lui Eustachio, blocându-i, astfel, funcțiile).

Fumatul

Fumătorii se expun unui risc, de asemenea, deoarece fumul țigării distruge receptorii protectori din urechea medie, supranumiți cili, sporind astfel riscul acumulării de mucus pe canale.

Alergiile

Persoanele care suferă de alergii se pot confrunta cu exces de mucus și congestii ale urechii, simptome care pot crește riscul problemelor cu trompa lui Eustachio.

Vârsta

Copiii sunt printre cei mai predispuși la a avea o astfel de problemă. Și asta pentru că trompele lui Eustachio, în cazul lor, sunt mult mai mici, existând astfel un risc mai mare de a acumula pe conduct mucus sau bacterii. Și răcelile sau infecțiile dese la care sunt predispuși, din cauza faptului că sistemle lor imunitare sunt în dezvoltare, au ”partea lot de vină”, când vorbim despre probleme cu trompa lui Eustachio.

Când să mergi la medic?

Dacă simptomele sunt dureroase sau mult prea grave, ori durează mai mult de două săptămâni, atunci ar fi cazul să mergi la un medic.

Cum ești diagnosticată?

Medicul ORL-ist îți va examina urechea, asta după ce va strânge informații legate de nivelul durerii, schimbări legate de auz sau alte simptome. Cu un dispozitiv special se va uita în interiorul urechii, după care va verifica și cananele de trecere către nas și gât. De multe ori, inflamarea trompei lui Eustachio poate fi confundate cu alte probleme ORL, cum ar fi deviație de trompe – afecțiune care presupune deschiderea automată a trompelor lui Eustachio, și nu acționate de mișcările faringelui.

Prevenție

O bună igienă a urechii însă, te va ajuta să eviți problemele la trompașlui Eustachio. Dacă bețișoarele de urechi ți se par o soluție nu foarte practică pentru tine, îți recomandăm să folosești spray-uri auriculare.
Încearcă o soluție ușoară, pe bază de oligoelemente de origine marină, care ajută la întreținerea regulată a urechilor, fără a le traumatiza.

Remedii pentru disfuncția trompei lui Eustachio

De regulă, disfuncția trompei lui Eustachio se rezolvă de la sine, fără un tratament anume. Însă, în cazul unor simptome mai grave, medicul îți va indica o procedură terapeutică, pe bază de rețetă. Însă, de cele mai multe ori, aceste probleme se pot rezolva prin remedii naturiste sau cu ajutorul medicamentelor la liber ori a suplimentelor.

Dacă te confrunți cu probleme minore la trompa lui Eustachio, atunci poți încerca să mesteci gumă, să înghiți de câteva ori, până când senzația de ”asurzire” trece, utilizarea picăturilor cu soluții saline, care vor curăța canalele.

În cazul bebelușilor, dacă problema este minoră, aceasta va trece dacă micuțul va primi o suzetă pe care să o țină în gură. Datorită mișcărilor faringelui, simptomele vor dispărea.

Iar dacă alergiile sunt cele care îți dau bătăi de cap cu trompele lui Eustachio, poți încerca mediamente la liber de la farmacie, pe bază de antihistaminice sau cetirizine, care vor reduce simptomele alergiilor.

Atunci când ai dureri ca urmare a disfuncțiilor trompei lui Eustachio, poți încerca medicamente care să amelioreze acest simptom, cum ar fi cele pe bază de acetaminofen sau ibuprofen. Nu le lua însă, fără să fi întrebat medicul sau să fi citit prospectul înainte.

Metodele convenționale de tratament ale problemelor cu tromopa lui Eustachio presupun prescrirea unui antibiotic, în cazul unei infecții, sau de corticosteroizi, atunci când inflamația este gavă.

Probleme la trompa lui Eustachio: cazuri grave

Atunci când problema la trompa lui Eustachio este mult mai gravă, iar soluțiile de mai sus nu sunt eficiente, se impun tratamente mai invazive. Se recurge la implantarea unor tuburi pentru egalizarea presiunii, astfel încât presiunea din ureche să se echilibreze, ducând astfel la eliminarea infecțiilor de la urechea medie. În alte cazuri, acumularea de fluide în trompa lui Eustachio o pot împiedica să funcționeze cum trebuie. Acestea trebuie drenate, procedură ce presupune o mică incizie în timpan.

Cel mai adesea, în cazul disfuncției tormpei lui Eustachio, complicațiile pot implica reapariția simptomelor, mai ales dacă medicul nu a făcut o diagnoză corectă și a indicat un tratament neadecvat. Însă, sunt cazuri mai grave, când din cauza problemelor la trompa lui Eustachio pot apărea afecțiuni ca otita medie, care poate dura câteva săptămâni, otita cronică, probleme ale timpanului, pierderea auzului.

 

Modificarea altitudinii – modificarea rapidă a presiunii aerului poate cauza înfundarea urechii. De aceea, senzația de urechi înfundate apare uneori în timpul zborului cu avionul, pe munte ori în timpul scufundărilor.

Cum poate zborul să provoace probleme de auz?

Călătoria cu avionul este asociată cu schimbări bruște ale presiunii atmosferice. Se întâmplă în special când avionul se pregătește de aterizare, zburând de la presiune atmosferică scăzută către pământ, unde presiunea este mai ridicată.

Ca să nu resimți vreun disconfort, trompa lui Eustachio trebuie să se deschidă regulat și suficient de amplu pentru a echilibra schimbările de presiune.

Cum îți desfunzi urechile în timpul zborului?

Marinarii și piloții știu cum să își echilibreze presiunea din urechi, dar oricine poate învăța tehnicile de egalizare a presiunii urmând recomandările de mai jos.

Înghite mai des. Înghițitul activează mușchii care deschid trompa lui Eustachio. Vei înghiți mai des atunci când mesteci gumă sau când sugi bomboane. Este un gest eficient mai ales înainte de decolare și în timpul aterizării.

Cască voluntar. Căscatul se dovedește și mai bun. În plus, evită să dormi în timpul aterizării, deoarece se poate ca înghițitul să nu se declanșeze suficient de des pentru a face față la schimbările de presiune.

Inspiră și apoi expiră ușor cu gura închisă și apăsând pe nări. În timpul coborârii, dacă înghiâitul și căscatul nu sunt eficiente, inhalează și apoi expiră ușor în timp ce te ții de nas și ai gura închisă – această manevră va genera presiune în spatele nasului și va ajuta la deschiderea trompei lui Eustachio. Urechile au fost desfundate cu succes dacă auzi un pocnet. S-ar putea să fie nevoie să repeți gestul de câteva ori în timpul aterizării.

Cum ajuți bebelușii să-și desfunde urechile în timpul zborului cu avionul?

Bebelușii nu pot să își desfunde urechile singuri, însă pocnetul de desfundare poate să apară dacă sug suzeta sau beau cu biberonul. Ca și în cazul adultului, nu este recomandat ca sugarul să fie lăsat să doarma în timpul aterizării. Copiii sunt în mod special vulnerabili la înfundarea urechilor din cauză că trompa lui Eustachio este mai îngustă decât a adulților.

Este recomandată folosirea decongestionantelor și a spray-urilor de nas?

Unii călători folosesc spray-uri nazale decongestionante cu 1 ora înainte de aterizare. Medicamentul va reduce congestia mucoasei nazale, ajutând astfel urechile să se desfunde mai ușor. Tot din același motiv, și călătorii cu rinită alergică ar trebui sa folosească medicamentele la începutul zborului.

Evită, însă, să faci un obicei din folosirea sprayurilor nazale cumpărate fără rețetă. După câteva zile, acestea ar putea provoca o obstrucție mai mare a nasului. De asemenea, trebuie evitate de către persoanele cu boală de inimă, hipertensiune arterială, aritmie, hipertiroidism sau nervozitate excesivă. Acești pacienți, precum și gravidele, trebuie să consulte medicul înainte să le folosească.

Trucuri să previi disconfortul în timpul călătoriei cu avionul

 • Discută cu chirurgul ORL despre cât de repede este sigur să zbori după o intervenție chirurgicală la nivelul urechii.
 • Amână călătoria cu avionul dacă suferi de răceală, sinuzită sau rinită alergică netratată.
 • Persoanele cu o stare bună de sănătate pot folosi un spray decongestionant cu 1 ora înainte de aterizare pentru ca urechile să se desfunde mai ușor.
 • Evită să dormi în timpul aterizării.
 • Mestecă gumă sau suge o bomboană înainte de decolare și în timpul aterizării.
 • Nu mesteca în forță – tehnica potrivita implică doar presiunea creată de obraji și muschii gâtului.

 

Acumularea de apă în ureche – înotătorii au această problemă din cauză că urechea este expusă pentru perioade îndelungate la apa din piscină, care poate fi blocată în ureche, cauzând astfel o infecție.

Când înoți sau faci un duș, apa pătrunde cu ușurință în urechi și de cele mai multe ori nu provoacă nicio neplăcere. Însă există și riscul ca aceasta să nu fie oprită de ceara din urechi și să pătrundă mai adânc în acestea, provocând disconfort și chiar infecție. Acumularea de fluide în ureche poate avea și consecințe mai grave, precum formarea chisturilor, inflamarea timpanului și, în cazuri rare, pierderea auzului. De aceea este recomandat să scoți apa din urechi de fiecare dată când înoți. Iată câteva metode simple și eficiente!

Cum să scoți apa din urechi

În primul rând, când se acumulează fluide în urechi, trebuie să determini exact unde a pătruns apa. Dacă acumularea este localizată în urechea mijlocie, este obligatoriu să mergi la medic. Dacă ai apă în urechea exterioară, poți încerca următoarele metode de a o scoate:

1. Manevra Valsalva. Închide gura și prinde-ți nările între degetul arătător și index, apoi suflă ușor aerul pe nas, fără a expira cu forță, pentru că riști să avariezi timpanul. Dacă manevra este făcută corect, o să auzi un fel de pocnitură în ureche, semn că apa a fost eliminată.

2. Folosește uscătorul de păr. Aerul cald va duce la evaporarea apei din ureche, însă trebuie să ai grijă să nu apropii prea mult uscătorul de ureche, pentru că ar putea fi prea fierbinte. Mai întâi, trebuie să tragi lobul urechii în jos, apoi să pui uscătorul la o distanță de circa 25-30 cm de ureche. Căldura aerului trebuie să fie medie (nu mare), iar intensitatea se setează la nivel scăzut, astfel încât jetul de aer să nu fie prea puternic. Usucă urechea timp de 30 de secunde, apoi repetă procedura la cealaltă. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a-ți scoate apa din urechi după ce te speli pe cap.

3. Folosește un amestec de alcool și oțet. Acest remediu are un efect dublu: scoate apa din urechi și dezinfectează, datorită proprietăților antibacteriene ale oțetului și alcoolului. Amestecă o linguriță de spirt cu una de oțet, apoi, folosind o pipetă, pune 2-3 picături din acest amestec în ureche. Masează ușor canalul urechii, apoi așteaptă 30 de secunde și lasă capul într-o parte, pentru ca lichidul să se scurgă. Aceasta este o metodă bună de a scoate excesul de ceară din ureche.

 

Catar sau altceva?


Faptul că trompa nu se deschide la înghițire conduce, în primă fază la ipoteza catarului trompei lui Eustachio. Dar cauzele pot fi multiple. Dacă mușchiul vălului palatin nu este suficient activ, simptomele sunt asemănătoare. La fel și când mucoasa trompei e afectată de o sinuzită cronică sau din cauza polipilor nazali ori a alergiilor. Nici amigdalele nu străine de fenomen, nici tumorile de la nivelul nasului și faringelui. Primele semnale de alarmă sunt senzațiile de astupare a urechii și pocniturile înfundate. Scăderea auzului și durerile se accentuează. Important este să cerem părerea specialistului otorinolaringolog (ORL-istului). Dacă ignorăm simptomele, boala se poate complica, ducând la otită. Ba chiar pot apărea suprainfecția și secreția purulentă, însoțite de dureri insuportabile. Mare atenție! La vârste înaintate, hipoacuzia asemănătoare catarului trompei lui Eustachio poate fi semnalul de alarmă al prezenței unei tumori nazofaringiene!!!

 

Tratament pentru ureche înfundată


În funcție de cauza înfundării urechilor, se alege tratamentul cel mai potrivit. De pildă, în cazul urechilor înfundate pe fondul modificării de altitudine, problema se va remedia fie când urechea se obișnuiește cu noua altitudine, fie când se revine la altitudinea obișnuită. Mestecatul unei gume, înghițitul sau căscatul pot remedia, de asemenea această situație.

Dacă înfundarea urechii este cauzată de un dop de ceară, pacientul poate apela la ajutorul medicului specialist în ORL, însa poate folosi și un spray auricular pentru eliminarea dopului. Acest spray se găsește în farmacii și trebuie folosit conform indicațiilor de pe ambalaj.

Pe de altă parte, dacă este vorba despre o infecție, fie virală, fie bacteriană, medicul este cel mai în măsură să facă recomandările necesare. În general, medicul va prescrie picături de urechi, care vor ameliora situația.

 

Când e cazul să mergi la medic din cauza urechilor înfundate


Dacă senzația de ureche înfundata nu dispare în cateva zile, ori dacă apar simptome asociate, e indicat consultul medical. Iată ce semne trebuie să te trimită la medic de urgență:

 • Febră
 • Dureri acute ale urechii
 • Secreții cu sânge din ureche
 • Pierderea auzului
 • Țiuit al urechii
 • Amețeli

 

Remedii naturale pentru combaterea urechii înfundate


Există câteva remedii la îndemână care îți pot desfunda urechile, asta în cazul în care nu e vorba despre vreo afecțiune medicală mai serioasă.

Folosește-ți respirația pentru a desfunda urechea – inspiră adâng, apoi ține-te de nas și închide gura. Când simți nevoia să expiri, împinge aerul din plămâni pe nas, fără însă să iei degetele de acolo. Astfel, se creează o presiune care va debloca urechea. Poți mesteca apoi gumă pentru a te asigura că nu se va înfunda la loc.

Fă inhalatii cu aburi – umple-ți cada cu apă fierbinte și, după ce se creează aburi, stai în baie 10-15 minute. Aburii înmoaie mucusul din ureche și astfel deblochează urechea înfundată.

 

Îți recapeți auzul în 10 minute


Problemele de auz dispar prin intervenția chirurgicală cu balon BTE (Baloon Eustachian Tube), efectuată în premieră la noi în 2011, la Brașov, de către Dr. Valeriu Bronescu, la o pacientă cu otită cronică. “Intervenția este destinată celor care aud „înfundat”, nu celor care și-au pierdut auzul. Sunetul, în mod normal, se transmite prin aer. Dar la pacienții cu otită se transmite prin lichidul acumulat în urma infecției. De aici senzația de ureche înfundată. Operația BTE urmărește să dilate trompa lui Eustachio pe un stent, prin endoscopie sub control video. Intervenția asigură că trompa va rămâne deschisă, lichidul acumulat va fi eliminat, iar după 8 săptămâni, pacientul va auzi normal. Procedura se practică și la copii, ca alternativă la aeratoarele transtimpanale, cu avantajul păstrării integrității timpanului.”, spune Dr. Valeriu Bronescu, specialist ORL, Spitalul Sf. Constantin, Brașov.

Citește și Cum se rezolvă problemele de auz

Sursa foto: 123rf.com