„Din datele preliminare, unele din China și altele din Italia, se poate afirma că, într-adevăr, COVID-19 poate provoca leziuni ale mușchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienții cu COVID-19 cu boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie și 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control și Prevenire a Bolilor.

Aceasta, pentru că pacienții cu afecțiuni cardiace subiacente sunt mai predispuși să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecțiilor cu COVID-19″, susține medicul, citat într-un comunicat de presă al UMF „Carol Davila”.

El afirmă că o cercetare arată că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecțiuni cardiace.

„O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca și celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului.

Studiul a arătat că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamație sau o infecție a muschiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morții a fost o aritmie fatală și nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observație care a fost făcută de specialiști și se încearcă o mai bună înțelegere a acestui fenomen”, explică medicul.

El precizează că persoanele cu boli de inimă trebuie să continue să își ia medicamentele prescrise.

„Dacă sunteți o persoană cu boli de inimă și sunteți pe tratament medicamentos, este foarte important să continuați să luați medicamentele. Dacă nu luați medicamente, riscați alte lucruri rele.

O serie de grupuri de experți care au revizuit informațiile științifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculațiile conform cărora medicamente utilizate în bolile cardiovasculare, precum inhibitorii enzimei de conversie și blocanții receptorilor de angiotensină, cresc riscurile de infecții severe cu COVID-19″, spune cardiologul.

Ajută vaccinul antigripal?

Medicul cardiolog susține că vaccinul antigripal nu oferă nicio protecție împotriva COVID-19.

„Pe baza informațiilor actuale, se pare că persoanele vârstnice cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome mai severe.

Dacă aveți peste 65 de ani sau aveți condiții de sănătate subiacente, ar trebui să va luați și mai multe măsuri de precauție și să rămâneți cât mai mult acasă”, a mai arătat Ștefan Busnatu.

Vezi și Medic de la Institutul Matei Balș: „Vor fi, indiferent de vârstă, de ordinul sutelor de cazuri grave pe zi”

Citește și: