Citește și: Sfecla roșie – beneficiile sale dacă o consumi în fiecare zi
La alegerea unei conserve de ton trebuie să ai în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă locul unde a fost pescuit peştele. Asta deoarece cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii.
De aceea, evită conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone marcate pe cutie astfel: FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77, FAO 81, FAO 87 şi FAO88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătate.
Mai conține și plumb și mercur!
O problemă a tonului este concentraţia de contaminanţi, plumb, cadmiu si, cel mai faimos mercurul, abundent în peştii de dimensiuni mari din cauza poluării mediului. Mercurul are origini naturale, eroziuni, activităţi vulcanice, dar poate proveni şi din activităţi umane (industrie, pesticide, medicamente). În apă, forma anorganică a acestui element este transformată de către microflora marină în forma organică metilmercur care se acumulează în ţesutul peştilor. Pentru ton, legislaţia europeană a stabilit că limita este un microgram/ gram de carne.
Nu mânca mai mult de 340 de grame pe săptămână
Un studiu realizat de curând pe exemplare capturate în strâmtoarea Messina au demonstrat valori medii de 3 micrograme pe gram, deci mult superioare limitei admise. Specialiștii consideră că doza sigură săptămânală este de 1,3 micrograme / kg. corp de metilmercur care poate fi depăşită uşor de marii consumatori. Din acest motiv este indicat ca femeile gravide, să nu depăşească 170 gr ton pe săptămână şi un adult sănătos să nu consume mai mult de 340 gr. Tonul în cutie nu este recomandat copiilor.O altă problemă de luat în seamă este excesul de histamină, o moleculă derivată din aminoacidul histidina şi care în organismul uman are rol de neurotransmiţător şi mediator chimic al inflamaţiei. Histamina în exces poate fi responsabilă de reacţii alergice şi de intoxicații grave.
Alege tonul conservat, dar în borcane
Tonul conţine proteine și are circa 190 kcal pe 100 gr de produs. Nu conţine glucide iar colesterolul este în cantitate medie – 63mg/100 gr. De asemenea, sunt prezenţi acizii graşi Omega 3, săruri diverse şi iod în cantităţi indicate pentru o bună sănătate. Mai conţine vitamina A şi niacina, vit. B12 fiind distrusă în procesul de sterilizare. Deși mai scump, tonul conservat în borcane de sticlă este mult mai indicat decât cel din cutii. În rest, consumaţi peşte de talie mică, deoarece sunt riscuri mai mici în ceea ce privește contaminarea cu metale grele.
Citește și: