Citește și: Româncele cu sânii extirpați pot face operații de reconstrucție gratuit! Din păcate, prea puține știu acest lucru

 Vaccinul antigripal mă va îmbolnăvi de gripă- FALS!

Probabil acesta este cel mai frecvent mit și, de altfel, cel mai persistent. Însă este imposibil să faci gripă de la vaccin deoarece acesta conține virus inactivat care nu poate cauza boala. Producătorii de vaccin antigripal omoară virusul în cadrul procesului de manufacturare și se fac o serie de țeste care să certifice siguranță vaccinului.

 Răcesc chiar dacă mă vaccinez -FALS!

Acest mit are la bază două motive. Pe de o parte, sezonul de gripă este și sezonul răcelii comune determinate de un număr foarte mare de virusuri respiratorii și frecvent oamenii cred că ceea ce au făcut este gripă, însă frecvent este doar o răceală banală. Pe de altă parte, este nevoie de aproximativ două săptămâni să se formeze anticorpi care să te protejeze împotriva virusului gripal și dacă în acest interval de timp ești expus la gripă, poți să faci boala înainte de a fi protejat complet.

Vaccinul antigripal e recomandat și gravidelor

Dacă sunt sănătoasă, nu-mi mai trebuie vaccinul- FALS!

Mulți cred că doar persoanele bolnave, în vârstă sau cu dizabilități au un risc crescut să facă complicații de la gripă. Chiar dacă ești sănătos te poți îmbolnăvi de gripă și poți face complicații severe. Persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însărcinate sau persoanele care suferă de astm, diabet, boală de inimă sau boală de rinichi au un risc crescut dacă fac gripă. Virusurile gripale sunt impredictibile și fiecare sezon gripal reprezintă un risc pentru tine. De aceea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă că orice persoană cu vârstă mai mare de 6 luni să fie vaccinată, indiferent de starea de sănătate.

Mi-am făcut vaccinul antigripal anul trecut, nu-l mai fac și anul acesta- Greșit!

Nivelul de imunitate al organismului ca urmare a vaccinării din sezonul anterior descrește pe măsură trecerii timpului. De asemenea, virusul gripal se modifică în fiecare an. Astfel, este posibil să nu fii complet protejat în acest sezon. Trebuie să-ți faci vaccinul în fiecare an pentru a te proteja împotrivă celor trei tipuri de virusuri pe care specialiștii le-au recomandat că fiind cel mai probabil să circule în acest sezon.

Vaccinul antigripal e recomandat și gravidelor. Nu afectează bebelușul! Adevărat!

Preocuparea privind vaccinarea femeilor însărcinate are că punct de plecare recomandarea că acestea să nu fie vaccinate în nici un fel pe perioadă sarcinii. Astăzi, vaccinurile antigripale sunt sigure pentru femeia gravidă și chiar le sunt recomandate. De fapt vaccinarea antigripală în timpul sarcinii protejează nou-născutul de a face gripa. Anticorpii care se formează la mamă îl protejează pe copil câteva luni după naștere. Copiii ale căror mame nu au fost vaccinate nu au deloc imunitate. De accea, se recomanda că toate femeile care vor fi însărcinate în zezonul gripal să fie vaccinate antigripal.

 Faci gripă dacă stai în frig sau în curent- FALS!

Nu poți lua gripă dacă stai în frig afară sau lângă o fereastră deschisă. Singură modalitate de a te infecta cu virusul gripal este să fii expus la acesta. Sezonul gripei coincide cu vremea rea, astfel încât frecvent oamenii asociază gripa cu vremea rece. Însă nu există nicio legătură!

Nu da iama în antibiotice dacă ai gripă

 Nu ”dai” gripa dacă te simți bine- FALS!
Existe numeroase persoane care pot transmite virusul gripal fără să aibă simptome. Cel mai important aspect pe care să-l reții este acela că atunci când te vaccinezi antigripal, nu te protejezi doar pe ține, cât și pe cei din jurul tău.

Supa de pui hidratează, nu vindecă- Adevărat
Lichidele calde pot ameliora durerea de gât. Ele furnizează o parte din lichidele de care ai nevoie pentru a fi hidratată. Totuși, supa de pui nu are alte calități care trataează sau grăbește vindecărea gripei.

Dacă ai febră mare, iei antibiotice- Greșit!

Antibioticele sunt utile dacă există o infecție bacteriană. Ele însă nu au vreun efect asupra virusurilor, cum ar fi cel al gripei. Totuși, anumite persoane pot face complicații respiratorii bacteriene.Dar este bine să meargă la un consult medical dacă simptomele sunt prelungite sau se agravează.

Citește și: